Staatsbosbeheer

persbericht van dienst landelijk gebied, 6 februari 2008

Vandaag, woensdag 6 februari 2008, is de eerste dijk in polder Turfzakken in de Zuiderklip geopend. De opening is ongeveer 100 meter breed en ligt aan de westkant van de polder Turfzakken ter hoogte van de voormalige Victoriahoeve. De dijkopening vormt de 'uitstroomopening' van de grote geul die door het gebied is gegraven. Binnenkort worden de dijken aan de oostkant en in het middengebied van de Zuiderklip ook op drie plaatsen geopend. Door deze 'oostelijke' dijkopeningen kan bij hoogwater het rivierwater de Zuiderklip instromen. Het doorstroomgebied dat zo ontstaat, zorgt voor een verlaging van 4 centimeter van de hoogwaterstand op de Bergsche Maas bij Geertruidenberg.

De Zuiderklip bestaat uit een aantal voormalige landbouwpolders met prachtige namen: Turfzakken, Kwestieus, Lepelaar, de Plomp en de onlangs verworven polder Moordplaat. Deze polders veranderen in een robuust nat intergetijdennatuurgebied in het hart van de Biesbosch. Als doorstroomgebied levert de Zuiderklip een belangrijke bijdrage aan de waterveiligheid. In september 2006 is met de uitvoering van de werkzaamheden begonnen. Op dit moment is de aannemer, aannemingsbedrijf Van der Ven uit Brakel, volop bezig met de uitvoering van de werkzaamheden.

De omstandigheden weer, waterstanden, planning van de aannemer zijn vandaag zodanig dat de aannemer de dijk aan de westkant van de Zuiderklip in de polder Turfzakken kon openen. Eerder al is hier de dijk ter hoogte van de voormalige Victoriahoeve in de polder Turfzakken afgraven tot ongeveer 1 meter boven NAP.

Lizette Koekkoek, projectleider Zuiderklip van Dienst Landelijk Gebied is blij met de opening: "De opening van de dijk op zich is niet zo veel werk. Zeker niet als je het vergelijkt met al het werk wat er al verzet is in de Zuiderklip. Gevoelsmatig is het echter een enorme stap. Al het binnendijkse werk komt door de dijkopening onder de invloed van de waterhuishouding van de Amer/Bergsche Maas. Door de opening van de dijken ontstaat nieuwe zoetwatergetijdennatuur. Bovendien wordt de doorstroomruimte voor de rivieren aanzienlijk vergroot. Zuiderklip gaat voor natuur, extensieve recreatie en waterveiligheid. Deze dijkopening zet daar de deur wagenwijd voor open!"