Gemeente Achtkarspelen


Gemeenteraadsvergadering van de
gemeente Achtkarspelen
op donderdag 7 februari 2008

Vragenhalfuur

Vragensteller: Anneke Jongejan-Veenstra

Datum indiening: 6 februari 2008

Onderwerp: Bibliobus weg uit Achtkarspelen: vervanging door uitleenpunten op basisscholen.

Toelichting: De bibliotheekdienst Noordoost Friesland wil begin 2009 de bibliobus vervangen door uitleenpunten in de basisscholen. Op dit moment vinden daarover gesprekken plaats met de gemeente en het onderwijsveld. Voordelen: een permanent beschikbare voorziening in de scholen met een grotere collectie. Met als gevolg een groter gebruik. Gesprekspunten met gemeente en scholen zijn de huisvesting en de bemensing, aldus een artikel uit De Feanster van dinsdag 5 februari.

Gelet op de problematiek rond de leefbaarheid in de dorpen en het isolement van ouderen kan het verdwijnen van de bibliobus uit de dorpen verregaande gevolgen hebben.

De fractie van de Partij van de Arbeid verzoekt het college antwoord te geven op de volgende vragen:

Betekent bovenstaande dat in de dorpen in deze gemeente op een afstand van een paar honderd meter twee of mogelijk drie uitleenpunten komen met grote collecties?

Onderkent het college de nadelige gevolgen voor de leefbaarheid in de dorpen door het verdwijnen van de uitleenvoorziening voor volwassenen?

Heeft het college overwogen om in samenwerking met de bibliotheekdienst Noordoost Friesland in de dorpen, bijvoorbeeld in een dorpshuis, één uitleenpunt te creeëren met een grote collectie voor de jeugd en daarnaast een collectie voor volwassenen?

Ziet het college in bovenstaande een kans voor een integrale aanpak van biliotheekuitleenpunten, gemeentelijke WMO-steunpunten zoals die voor de komende tijd gepland staan in dorpen, de Interreg aanvraag in NOFA-verband, met als doel de leefbaarheid in de regio te waarborgen?

---- --