Ingezonden persbericht


Persbericht

Eerste huurder WAD-complex
biedt musea tijdelijke en hoogwaardige kunstopslag

Den Haag, 7 februari 2008. Het in Alphen aan den Rijn te bouwen WAD Archief Depot voor de hoogwaardige opslag van archieven en cultureel erfgoed heeft een eerste huurder: Art Conservation uit Vlaardingen.

Art Conservation houdt zich bezig met het restaureren en conserveren van kunst. Veel van hun klanten, zoals musea, gemeentelijke instellingen en particuliere kunstverzamelaars, hebben behoefte aan tijdelijke opslag van kunst in depots met geavanceerde klimatologische installaties. Het WAD-complex voldoet aan de zware eisen gesteld door de Archiefwet. De depots zijn o.a. bestand tegen oorlogsgeweld en voorzien van state of the art technieken en installaties, die het gebouw volledig autarkisch maken. De exploitatiekosten zijn hierdoor minimaal.

Art Conservation speelt met de huur in op de groeiende behoefte aan hoogwaardige depotruimte en wordt de eerste dienstverlener in Nederland die tijdelijke opslag aanbiedt conform de hoogste eisen die gesteld kunnen worden aan kunstdepots.

Het WAD-complex, "WAD" staat voor "wettelijke archiefdepots", bestaat uit 12 depots van de kwaliteit "archiefbewaarplaats" (voor eeuwigdurende opslag), elk met een grootte van 300 m², en vier depots van de kwaliteit "archiefruimte" (voor opslag tot 20 jaar), elk met een grootte van 900 m². Beide typen voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van klimaatbeheersing. Met muren van minimaal 25 cm dik beton zijn de archiefbewaarplaatsen bovendien bestand tegen granaatinslag en ander oorlogsgeweld. Naast depotruimten bevat het complex een gemeenschappelijke leeszaal, quarantaineruimte, atelierruimte en kantoorruimte.

Ontwikkelaar en aanbieder WAD Archief Depots (www.archiefdepots.nl) is momenteel met een aantal partijen in onderhandeling over de huur van de overige depots.

Noot voor de redactie,