Ingezonden persbericht


Utrecht, 7 februari 2008

Utrecht grijpt niet in bij sloop ecowoning

UTRECHT - De Utrechtse wethouder Harry Bosch (PvdA) wil geen contact opnemen met zijn collega-wethouder Van de Nadort (ook PvdA) uit Steenwijkerland om de naderende sloop van een ecologische woning te voorkomen. Raadslid Pepijn Zwanenberg (GroenLinks) had tijdens de raadsvergadering van vandaag gevraagd om interventie vanuit Utrecht.

Het duurzame huis is Steenwijk moet verdwijnen, omdat de bouwer de maximale bouwtijd van twee jaar heeft overschreden. Ook de rechter in Arnhem kwam tot dezelfde conclusie als de gemeente Steenwijkerland.

Inmiddels klinken uit het hele land protesten tegen de sloop. Rijksbouwmeester Mels Crouwel stuurde dinsdag een brief naar de gemeente in een laatste poging om het huis te behouden. GroenLinks in Utrecht en in Zwolle proberen een verplaatsing van het huis naar één van deze gemeenten mogelijk te maken. Bouwer Jan Husslage wil het liefst in de omgeving van Steenwijk blijven wonen, maar houdt een verplaatsing naar Utrecht als laatste optie niet voor onmogelijk.

Steenwijkerland kan maandag starten met de sloop en heeft de bouwer een onkostenvergoeding aangeboden voor de bouwmaterialen. Husslage overweegt nog in cassatie te gaan. Volgens hem is het bedrag bij lange na niet dekkend. ,,Er is zelfs sprake van dat we daarvan ook de sloopkosten moeten betalen", zegt de woordvoerster van Husslage, Marion Mehrl.

Raadslid Pepijn Zwanenberg wil dat wethouder Harry Bosch een beroep doet op zijn collega om de sloop uit te stellen tot duidelijk is of en wanneer het huis verplaatst kan worden naar een andere gemeente. Bosch: ,,Het antwoord is kort en krachtig nee. Het is civielrechtelijk, technisch en financieel een complexe kwestie en ik vind dat we ons daar verre van moeten houden."

Zwanenberg is teleurgesteld over de formele opstelling van het college. ,,Ik begrijp dat de wethouder zich niet wil bemoeien met een juridisch gevecht tussen een andere gemeente en een inwoner, maar het gaat er juist om dat maandag de sloop kan gaan beginnen en morgen duidelijk is of Husslage in cassatie kan gaan. We willen juist dat onze wethouder zich er hard voor maakt dat het huis niet onmiddellijk plat gaat als het civielrechtelijke traject is afgerond. Het is echt onbestaanbaar dat iedereen rustig afwacht en toekijkt hoe een duurzaam huis tegen de vlakte gaat. Dat is echt een verkeerd signaal, als je juist wilt bereiken dat er méér duurzaam gebouwd gaat worden in Nederland."



Ingezonden persbericht