Drie genomineerden voor de Ria van der Heijdenprijs 2007

07/02/2008 17:47



Delta Psychiatrisch Centrum



De jury van de Ria van der Heijdenprijs heeft de Electric Space Cowboys onder leiding van Jules Tielens, hoogleraar Don Linszen en de Stichting Huisjes genomineerd voor de prijs 2007. Op 14 februari wordt bekend gemaakt wie met de prijs van 5000 euro en het kunstwerk naar huis gaat en wie met een eervolle vermelding en een bedrag van 750 euro.

Delta Psychiatrisch Centrum heeft de Ria van der Heijdenprijs in 2007 ingesteld, om het gedachtegoed van Ria van der Heijden niet verloren te laten gaan. Ria van der Heijden, onvermoeibare beschermvrouwe van alle chronische psychiatrische patiënten en oprichter van de vereniging Ypsilon, heeft zich een groot deel van haar leven ingezet voor het welzijn en de kwaliteit van leven van patiënten met schizofrenie. Zij overleed op 8 mei 2006.

Een onafhankelijke jury beoordeelde de 43 inzendingen en koos na rijp beraad drie nominaties:
1) De Electric Space Cowboys onder leiding van Jules Tielens. De rockband ESC treedt op in psychiatrische ziekenhuizen en instellingen, verleidt patiënten om actief te worden en probeert hulpverlener en patiënt dichter tot elkaar te brengen (www.electricspacecowboys.nl).
2) Don Linszen, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, hoofd van de Adolescentenkliniek van het AMC in Amsterdam. Linszen onderzoekt, diagnosticeert en behandelt jonge mensen met psychosen en schizofrenie, toonde het belang van vroege opsporing van psychotische symptomen aan en onderzocht de invloed van softdrugsgebruik.
3) De Stichting Huisjes, opgericht door Ria van der Heijden en oud-voorzitter van patiëntenvereniging Anoiksis, Gijs Francken. 'Huisjes' maakt zich sterk voor goed en veilig wonen voor mensen met schizofrenie.

Voorafgaand aan de uitreiking geeft emeritus hoogleraar Herman van Praag een openbare les, waarin hij de ontwikkelingen schetst die zich de afgelopen vijftig jaar voordeden in het vakgebied van de psychiatrie. Vanwege zijn toonaangevende werk op het gebied van de biologische psychiatrie werd Van Praag (78) onlangs benoemd tot erelid van het European College of Neuropsychopharmacology (ECNP), een internationale organisatie van klinische en niet-klinische wetenschappers op het terrein van neurosciences. Van Praag, een veelzijdig psychiater, maakte zich zijn hele carrière, ook in de roerige tijden van de antipsychiatrie, sterk voor het vak psychiatrie op wetenschappelijke basis. Van Praag is lid van de raad van toezicht van Delta Psychiatrisch Centrum. Herman van Praag staat garant voor een boeiend verhaal over een boeiende periode in de psychiatriegeschiedenis. Een periode waar ook Ria van der Heijden haar stempel op heeft gedrukt.

Meer informatie over de Ria van der Heijdenprijs en de feestelijke prijsuitreiking (14 februari vanaf 14.30 uur bij Delta in Poortugaal) vindt u op www.riavanderheijdenprijs.nl. De bijeenkomst is openbaar, maar men wordt wel verzocht zich van te voren aan te melden.





http://www.riavanderheijdenprijs.nl