NEN


Europese energielabels voor huishoudelijke apparaten

donderdag 7 februari 2008, 10:53

Minister Maria van der Hoeven gaf in december 2007 aan dat er nieuwe normen moeten komen voor energiezuinige huishoudelijke apparaten. Het succesvolle programma met de kenmerkende A- tot G-labels werd al in 1995 ingevoerd.

Het optrekken van de niveaus van energiebesparing zullen alle lidstaten in de komende jaren moeten bespreken. Vele belanghebbenden hebben al laten weten dat het bestaande herkenbare systeem in stand moet worden gehouden. De basis van het systeem, de berekening van de energiezuinigheid van de apparatuur, is vastgelegd in Europese productnormen. Deze normen worden continu door de belanghebbenden geactualiseerd. Een voorbeeld is de nieuwe uitgave voor wasmachines en wasdrogers, NEN-EN 50229:2007.

Aangezien de beproevingsmethoden en testregimes in de normen de basis zijn voor het energie-etiketteringsysteem, is het van belang dat de productnormen voor de huishoudelijke apparaten continu worden aangepast aan de laatste stand van de techniek aan de ene kant en de (europese) regels aan de andere kant. Zo kunt u nog aanbevelingen doen met betrekking tot de herziening van de Europese Richtlijn energie-etikettering van huishoudelijke apparaten via TREN-EnergyLabelling. De komende jaren zullen nieuwe Europese normen als uitbreiding van het Energielabelsysteem worden opgesteld, bijvoorbeeld voor straatverlichting.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN 50229:2007 en (Norm)