NEN


Activiteitenbesluit leidt tot lastenverlichting

donderdag 7 februari 2008, 16:32

Sinds 1 januari 2008 hoeven bedrijven in veel minder gevallen een milieuvergunning aan te vragen. In het Activiteitenbesluit is een flink aantal bestaande algemene milieuregels samengevoegd, geharmoniseerd en geactualiseerd. Het Activiteitenbesluit leidt tot een lastenverlichting voor het bedrijfsleven van 215 miljoen euro per jaar

Het aantal bedrijven waarvoor deze algemene regels gelden (die dus geen vergunning hoeven aan te vragen), is uitgebreid van 283.000 naar 320.000.

Achtergrond
De Wet milieubeheer biedt de mogelijkheid vergunningen te vervangen door algemene milieuregels. Deze zijn nu neergelegd in het Activiteitenbesluit, dat op 1 januari 2008 in werking is getreden. In het Activiteitenbesluit staan algemene regels voor verschillende milieuaspecten, zoals geluid, bodem, lucht en afvalwater. Gemeenten kunnen - als de lokale omstandigheden daartoe aanleiding geven en onder bepaalde voorwaarden - afwijken van het Activiteitenbesluit.

Normen
Het Activiteitenbesluit verwijst voor emissiemetingen ter controle op de naleving van de emissie-eisen (voor het lozen) naar diverse NEN-normen. Meer informatie over deze normen kunt u vinden in de normshop op onze website www.nen.nl.

Bron: VROM, InfoMil
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN MilieuMail (Publicatie)