Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Zuivere wiskunde achter de mechanica

8 februari 2008

Op 8 februari promoveert Peter Hochs (RU) op het snijvlak van natuurkunde en wiskunde. Hij heeft onderzocht dat door gebruik te maken van kwantisatie in de kwantummechanica dezelfde effecten kunnen worden waargenomen als bij de klassieke mechanica. Dit onderzoek vond plaats binnen een van de laatste Pionier projecten van NWO Exacte Wetenschappen. Sinds 2002 is dit programma overgegaan in de Vernieuwingsimpuls, waarin Veni's. Vidi's en Vici's worden toegekend aan excellente onderzoekers.

Naast de klassieke mechanica, die beschrijft hoe balletjes vallen, slingers slingeren en de aarde rond de zon draait, is er de kwantummechanica. Die beschrijft erg kleine dingen zoals atomen, en lijkt in de verste verte niet op de klassieke mechanica. Althans, op het eerste gezicht. Kwantisatie is een manier om een verband tussen de klassieke mechanica en de kwantummechanica te bestuderen: als we weten hoe het klassiek werkt, wat kunnen we dan zeggen over hoe het in de kwantummechanica werkt?
Het onderzoek van Peter Hochs richtte zich op de rol die symmetrie speelt in de klassieke en de kwantummechanica: die symmetrie geeft de gelegenheid om de zaak te vereenvoudigen, reductie genaamd. Hochs bewijst dat in bepaalde gevallen kwantisatie commuteert met reductie. Dat betekent dat de vereenvoudiging die je kunt uitvoeren als er een symmetrie is, in de kwantummechanica hetzelfde effect heeft als in de klassieke mechanica.