Ingezonden persbericht


Levendige klederdracht in stadhuis

Het verband tussen Gerrit Rietveld en de laatste generatie klederdrachtvrouwen uit Spakenburg? Dat bestaat wel degelijk, zoals te zien is op een verrassende expositie van theateratelier Het Wilde Oog in het Utrechtse stadhuis, die de traditionele Spakenburger klederdracht een geheel nieuwe betekenis geeft.

Hans Lemmerman en Inge van Run, samen Theateratelier Het Wilde Oog, zijn de mensen achter dit interessante dwarsverband. Dragers van de tentoonstelling zijn verder Gijs Haak met zijn foto's van de drie dames Koelewijn, de Utrechtse ontwerpster Lotte van Laatum met haar accessoires en kostuumvormgeefster Mirjam Pater van de Paardenkathedraal.

Leitmotiv van de tentoonstelling is het kleurgebruik en ruimtelijk concept van de Utrechtse architect Gerrit Rietveld. Voor Het Wilde Oog zijn de beeldtalen van Rietveld en Spakenburg qua vormtaal, maatvoering en precisie verwant. Net als Rietvelds architectuur kenmerkt de dracht zich door ritmiek. De Spakenburger dames zijn dan ook in tien Rietveld-panden gefotografeerd.

Een verrassend nieuw aspect droeg van de Utrechtse contextueel ontwerpster Lotte van Laatum aan: "Alles aan de vrouwen ademt Spakenburg, behalve die tassen," licht Van Laatum toe. "Die kopen ze op antiekbeurzen in Twente of West-Friesland." Van Laatum ontwierp drie beugeltassen met een Spakenburger identiteit en liet ze breien door veertien Spakenburgse dames. Hedendaags design en ambachtelijke tradities gaan in deze tas op een unieke manier samen.

De Utrechtse kostuumvormgeefster Mirjam Pater, werkzaam voor De Paardenkathedraal en Xynix, kleedde de dames in hoepelrokken, een rode pruik, een roze hond en honderden geregen palinghuiden. Fotograaf Gijs Haak was er bij.

Deze tentoonstelling is gratis toegankelijk gedurende de openingstijden van het stadhuis (Korte Minrebroederstraat 2 in Utrecht) van woensdag 6 februari tot en met donderdag 28 februari 2008.