Gemeente Voorschoten

Kruiswegstaties

Tentoonstelling Kruiswegstaties

Van 8 februari tot 23 maart exposeert predikant en creatief therapeut René Rosmolen uit Hoogland in de weken tot Pasen de lijdensweg van Jezus in de Dorpskerk, Kerkplein 2.

Rosmolen
Dit is op uitnodiging van de commissie `Open Kerk' van de Dorpskerk. In deze 40 dagen tijd zijn in de kerk 14 bijzondere, kleurrijke schilderijen (staties genaamd) te bewonderen, die de weg van Jezus' kruisgang beschrijven. Met deze expositie brengt Rosmolen tot uitdrukking, hoe je soms je eigen weg moet vinden tussen onmacht en wilskracht als pijn en lijden zich aandienen in je leven. De staties zijn geschilderd na een ernstige ziekte van de kunstenaar.

Inspiratie
Hij zegt hierover: "Ik stond letterlijk op een keerpunt in mijn leven en mijn liefde voor de beeldende kunst kwam mij goed van pas. Ik voelde mij verscheurd". Hij kwam in aanraking met creatieve therapie(het in beelden uiten van emoties)en begon hierin een studie, die hij in 2003 afsloot. Als predikant en creatief therapeut kan hij zowel woord als beeld combineren. Hij zegt hierover: "Bij lijden en rouw gaat het om de moed om door de emoties heen te gaan en er kan na verloop van tijd weer opnieuw ruimte komen voor het leven." Bij het maken van deze kruisweg heeft de kunstenaar Rosmolen zich laten inspireren door verschillende moderne kunstenaars zoals o.a. Baselitz, Weichmann, Rheims, Bramly en Grünewald. De Duitse teksten zijn ontleend aan de `Via Crucis' van Fr.Liszt.

Textielverf en collagetechniek
Naast textielverf heeft hij bij twee staties een collagetechniek toegepast om ook in het materiaal `de verscheurde werkelijkheid' van het lijden tot uitdrukking te brengen. De kijker wordt uitgenodigd om eigen onmacht, pijn en lijden onder ogen te zien en zich verbonden te voelen met het leed in de wereld en Gods krachtgevende aanwezigheid in het lijden te ervaren.

Openingstijden
De expositie is te bezichtigen op elke vrijdag tussen 10.00 en 14.00 uur; elke eerste zaterdag van de maand tussen 13.00 en 15.00 uur en op zondag na de kerkdienst om 11.30 uur.

statie13

* 05 februari 2008