Openbaar Ministerie

Uitspraak hoger beroep bestorming ADO-home door AJAX-supporters

8 februari 2008

Het Gerechtshof âs-Gravenhage heeft vandaag in hoger beroep uitspraak gedaan in 16 zaken, die betrekking hebben op de gewelddadige confrontatie tussen voetbalsupporters van ADO en AJAX op 10 februari 2006 in Den Haag.

Een groep van ongeveer 70 AJAX-supporters, waarvan een groot deel bewapend, is naar het ADO-home gelopen. Een deel daarvan is het ADO-home binnen gestormd en is een aantal aanwezige ADO-supporters met honkbalknuppels te lijf gegaan. Eén persoon heeft daarbij steekwonden opgelopen. Ook is er brand gesticht in het âhomeâ.

Gevangenisstraffen
De verdachte R.T. (nu 21 jaar) die een molotovcocktail heeft gegooid die de brand veroorzaakte, is veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De verdachten J.K. (30 jaar), D.E. (25 jaar) en A.S. (23 jaar) die volgens het hof ook een groot aandeel hadden in de bewezenverklaarde feiten zijn - vanwege hun organiserende rol - veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf waarvan 2 jaar voorwaardelijk. Bij het opleggen van de straf heeft het hof rekening gehouden met de enorme lafheid van de actie en de grote impact op de maatschappij die dit voetbalgeweld heeft gehad. De verdachten hebben hun straf inmiddels (vrijwel) uitgezeten.

Overige verdachten
Drie van de overige verdachten zijn vrijgesproken. De anderen zijn, afhankelijk van hun aandeel in de bewezenverklaarde feiten, veroordeeld tot deels voorwaardelijke gevangenisstraffen en werkstraffen. De meeste verdachten zijn nu tussen de 20 en 25 jaar.

Aanvankelijk was er sprake van 19 verdachten; 1 hoger beroep werd ingetrokken door de verdachte, 2 andere zaken zijn eerder niet-ontvankelijk verklaard omdat het Openbaar Ministerie pas de zaken heeft ingetrokken toen deze al bij het hof waren aangebracht.

Stadionverbod als bijzondere voorwaarde
Het hof legde aan alle verdachten die een voorwaardelijke straf kregen als bijzondere voorwaarde op dat zij gedurende hun proeftijd bij alle officiële wedstrijden van Ajax niet binnen een straal van twee kilometer van het speelveld of het stadion mogen komen gedurende een periode van twee uur voor de wedstrijd tot twee uur na de wedstrijd.

Geen criminele organisatie
Het hof heeft, net als de rechtbank, maar anders dan de eis van het openbaar ministerie, geoordeeld dat er geen sprake is van een criminele organisatie. Volgens het hof is op zichzelf wel gebleken dat de actie van AJAX-supporters om op 10 februari 2006 naar ADO Den Haag te gaan om daar te gaan vechten met ADO-supporters, in zekere mate een georganiseerd karakter had. Het hof acht echter enkel op grond van de inhoud van het dossier niet bewezen dat de bewezenverklaarde misdrijven uitvloeisel zijn geweest van een gestructureerd en duurzaam samenwerkingsverband dat het plegen van misdrijven tot oogmerk had.

Rechtspraak.nl
Drie van de arresten worden gepubliceerd op www.rechtspraak.nl., LJ-nrs: BC3872, BC3874, BC3876.

(bron: persbericht gerechtshof 's-Gravenhage d.d. 8 februari 2008)