Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 8 februari 2008

Meer geld voor hulp bij het huishouden in Alkmaar

Gemeentebesturen in Noord-Holland noord, waaronder de gemeente Alkmaar, zijn bereid extra geld uit te trekken voor hulp in het huishouden, zodat iedereen die het nodig heeft ook in de toekomst goede hulp krijgt. Onderzoek dat de gemeenten de afgelopen maanden verrichtten, maakt duidelijk dat de zorgaanbieders meer geld nodig hebben om de continuïteit van de zorg te garanderen, en om te voorkomen dat lange wachtlijsten gaan ontstaan.

De colleges van b&w van vrijwel alle deelnemende gemeenten in Noord-Holland noord hebben ingestemd met een toeslag van 1,95 euro per uur aan de zorgaanbieders voor eenvoudige huishoudelijke hulp. De zorgaanbieders hadden aangegeven dat ze met het huidige laagste uurtarief voor eenvoudige huishoudelijke hulp de continuïteit van de hulp niet konden waarborgen, en er wachtlijsten dreigden te ontstaan. De colleges gaan ervan uit dat met de zorgvuldig berekende toeslag de personeelstekorten kunnen worden opgelost en daarmee de kwaliteit van de zorg gehandhaafd kan blijven.

De 26 deelnemende gemeenten hebben gezamenlijk op 1 januari 2007 contracten afgesloten met een groot aantal zorgaanbieders. Alle inwoners van deze gemeenten waren hierdoor verzekerd van hulp en konden kiezen uit meerdere zorgaanbieders. Bij de nieuwe beoordeling van de behoefte aan hulp bij het huishouden blijkt dat bij de meeste inwoners eenvoudige huishoudelijke hulp toereikend is, terwijl de zorginstellingen erop hadden gerekend dat zij vooral duurdere krachten zouden moeten inzetten op ingewikkelder hulpvragen. Dit heeft geleid tot allerlei problemen bij de verschillende zorgaanbieders. Vacatures voor lager opgeleide krachten blijken in veel gemeenten moeilijk vervulbaar, waardoor wachtlijsten dreigen te ontstaan. De gemeenten erkennen dit en hebben de problemen de afgelopen maanden onderzocht.

Voor de gemeenten in Noord-Holland-noord is hulp bij het huishouden een nieuwe taak. Deze taak is overgeheveld van de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz) naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Na het eerste jaar hebben de gemeenten de indruk dat zij de nieuwe taak goed uitvoeren. Er zijn weinig signalen van inwoners dat zij verkeerde hulp krijgen. De gemeenten houden wel een slag om de arm, omdat inwoners niet altijd even gemakkelijk aan de bel trekken. Een klanttevredenheidsonderzoek moet daarover uitsluitsel geven.

De zorgaanbieders krijgen een toeslag voor de uren eenvoudige huishoudelijke hulp, die ze extra bovenop het contractueel afgesproken aantal uren verrichten. De toeslag bedraagt 1,95 per uur eenvoudige huishoudelijke hulp. De hoogte van de toeslag is gebaseerd op extra kosten die zorgaanbieders maken als gevolg van de Wmo en landelijke ontwikkelingen. Deze toeslag is geldig tot uiterlijk 31 december 2008. Aan de zorgaanbieders worden de voorwaarden gesteld dat ze de benodigde hulp blijven leveren en geen wachtlijsten instellen. In het tweede kwartaal van 2008 vindt besluitvorming plaats over de procedure voor de aanbesteding hulp bij het huishouden voor de periode na 2008.

In gemeenten waar dit besluit een wijziging van de begroting tot gevolg heeft, leggen de colleges dit voorstel binnenkort voor aan hun gemeenteraden. Het besluit is pas definitief na goedkeuring door de afzonderlijke gemeenteraden van de betrokken gemeenten.

Meer informatie:
Wethouder Van Veen van de gemeente Alkmaar is voorzitter van de projectgroep met daarin de 26 gemeenten in Noord-Holland noord die hebben deelgenomen aan de gezamenlijke aanbesteding van de hulp in het huishouden voor 2007-2008.
Contractbeheerder: Vincent Raats van Q-consult, tel. (026) 3830565 Coördinerende gemeente: Alkmaar: André Bakker (afdeling Communicatie), tel. (072) 548 89 91.


---- --