Fusie van goede doelen voor het gehandicapte kind

08/02/2008 11:51



Ned. Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK)



De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) en het Johanna Kinderfonds gaan fuseren. Beide stichtingen zetten zich in voor de participatie en integratie van kinderen en jongeren met een handicap. Dit jaar verenigen zij hun krachten en worden samen één fonds voor het gehandicapte kind. De formele fusie vindt plaats op 1 juli; in de loop van 2008 zullen de organisaties worden geïntegreerd

Samen sterker
Karin van der Aa, directeur van het Johanna Kinderfonds: "De stichtingen kennen elkaar goed en werken al jaren samen. Dit jaar gaan we onze krachten definitief bundelen. Samen worden we één stichting voor het gehandicapte kind, met één naam, één vestiging en één 'loket' voor alle aanvragen. Door de fusie verdwijnt de overlap, wordt de expertise versterkt en wordt de efficiëntie verbeterd. Kortom: samen staan we sterker voor kinderen en jongeren met een handicap."

NSGK
De NSGK zet zich in voor kinderen en jongeren tot 30 jaar in Nederland. De stichting initieert en financiert projecten op het gebied van vakantie, sport, vervoer, wonen, werken en voorlichting. Het doel is dat kinderen en jongeren, mét hun lichamelijke, verstandelijke of meervoudige handicap, zo volwaardig mogelijk kunnen leven. De stichting wordt ondersteund door ongeveer 90.000 donateurs. Daarnaast zijn er 7000 vrijwilligers die jaarlijks geld inzamelen tijdens de landelijke collecteweek, en heeft de stichting inkomsten uit nalatenschappen en eigen vermogen. De NSGK bestaat sinds 1950.

Johanna Kinderfonds
Het Johanna Kinderfonds zet zich vooral in voor kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking tot 28 jaar. Het fonds ontwikkelt en financiert wetenschappelijk onderzoek en projecten die beperkingen voorkomen of verminderen. Aandachtsgebieden zijn onder meer revalidatieonderzoek, zorgvernieuwing, informatievoorziening, onderwijs, arbeid en vrijetijdsbesteding. Het Johanna Kinderfonds is een vermogensfonds; het rendement van belegd vermogen wordt besteed aan projecten. Daarnaast ontvangt het fonds nalatenschappen en legaten en (in bescheiden mate) donaties. Het fonds bestaat sinds 1900 en heeft H.M. de Koningin als beschermvrouwe.