Gemeente Epe


Gemeentelijke speeltoestellen scoren 100 procent!


De gemeentelijke speeltoestellen hebben van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) een score van 100 procent gekregen. Afgelopen jaar controleerde de VWA het beheer van de speeltoestellen van de gemeente Epe. Hierbij wordt gekeken naar het onderhoud, de inspectierapporten, de veiligheid, kortom de hele wijze van het beheer. In december vorig jaar kreeg de gemeente het rapport met de bevindingen: de gemeente Epe kreeg van de VWA de hoogst mogelijke score. Het gaat hier om de gemeentelijke speeltoestellen die de gemeente zelf in beheer heeft.

Deze goede beoordeling kreeg de gemeente Epe dankzij de inzet van de gehele afdeling Openbare Ruimte. Deze afdeling heeft in 2,5 jaar tijd alle gemeentelijke speeltoestellen vervangen door nieuwe. De oude speeltoestellen waren gedateerd en aan vervanging toe.

Veilig en milieuvriendelijk
Bij de nieuwe toestellen is vooral gekozen voor kwaliteit en onderhoudsarm met een langere levensduur. Daarbij heeft de gemeente ook aan het milieu gedacht. De toestellen bestaan voor een groot deel uit gerecycled kunststof. Om de veiligheid van de toestellen te waarborgen, schouwt een medewerker van de gemeente de speeltoestellen één keer per maand. De medewerker voert indien nodig kleine reparaties uit en zorgt dat het terrein rondom het toestel schoon en netjes blijft. Daarnaast controleert de gemeente de kwaliteit van de toestellen steeksproefsgewijs in het kader van het Beeldkwaliteitsysteem Openbare Ruimte (BOR). Verder voert een extern bedrijf één keer per jaar een keuring uit.

Inmiddels heeft de gemeente 125 nieuwe toestellen geplaatst. Wethouder De Vries geeft aan "enorm verheugd" te zijn dat de gemeente nu weer beschikt over nieuwe, moderne en mooie speeltoestellen. "En ik ben natuurlijk erg trots op deze 100% score", aldus de wethouder.

Bij de plaatsing van speeltoestellen kijkt de gemeente naar de leeftijdsopbouw en het aantal kinderen in een wijk. Met de komst van nieuwe wijken met jonge gezinnen zal het aantal speelplekken in de gemeente in de loop der jaren verder toenemen.

De bevindingen van de VWA zijn binnenkort te bekijken op de website van de Voedsel en Waren Autoriteit www.vwa.nl.