Gemeente Coevorden

Gemeente en Domesta ondertekenen samenwerkingsovereenkomst Binnenvree

Op woensdag 6 februari ondertekenden Domesta, Gemeente Coevorden en de wijkbewoners uit Binnenvree-Zuid een unieke samenwerkingsovereenkomst en uniek convenant. "Het doel van deze bijzondere samenwerkingsovereenkomst en dit convenant is ervoor zorgen dat alle partijen de komende jaren op een efficiënte en slagvaardige manier met elkaar kunnen samenwerken aan een duurzame wijk," aldus procesmanager John Kampkuiper. Deze manier van werken is voor alle betrokken groepen een uitdaging, omdat er nog niet eerder op deze manier is samengewerkt. "Voor de gemeente betekent dit dat zij een regierol heeft. De wijkbewoners zijn op deze manier nog meer betrokken bij de herstructurering, omdat hun betrokkenheid actief gevraagd wordt.

Voor Domesta betekent dit dat zij samen met wijkbewoners bijdraagt aan de leefbaarheid en dat er samen met de huurders gekeken wordt naar de indeling van de woningen. Deze manier van samenwerken vraagt geduld en begrip over en weer, met de overtuiging dat de samenwerking de kwaliteit van de plannen op een positieve manier beïnvloedt." Het ondertekenen van de overeenkomst, was gelijk het startmoment voor de voorbereiding van de herstructurering van de wijk Binnenvree-Zuid.

Duurzame wijk

Alle partijen die de overeenkomst ondertekenden willen de komende jaren vooral bereiken dat Binnenvree-Zuid een duurzame wijk wordt in de ruimste zin van het woord. "Hierbij praten we niet alleen over de technische realisatie van de woningen, maar ook over een goede onderlinge samenhang en een wijk voor bewoners om trots op te zijn. Trots zijn op de hele wijk: woningen, openbare ruimte en bewoners," zegt Kampkuiper. Met het convenant wordt aangegeven dat de wijkbewoners via de wijkcommissie en huurderscommissie inspraak hebben in de o.a. keuze van materialen en inrichting van de openbare ruimte. "Hun ideeën en wensen zijn hierin belangrijk. Met het tekenen van deze overeenkomst en het convenant wordt weer een volgende stap in de goede richting gezet voor de daadwerkelijke herstructurering van Binnenvree-Zuid."

Samen met de buurt

In de samenwerkingsovereenkomst staat dat er werkgroepen gevormd gaan worden op de terreinen infra, communicatie, financieel, wonen en sociaal. Het tekenen van deze overeenkomst is hiervoor de aftrap. "Juist het ondertekenen van het convenant door de wijkcommissie en de huurderscommissie is een belangrijke stap. Domesta en gemeente hebben vanaf het begin gezegd te willen bouwen voor en met de buurt en dat wordt met het tekenen van het convenant nog eens extra benadrukt," aldus Kampkuiper.

Weer tevree in Binnenvree

Omdat Domesta zorgt voor de uitvoering van de openbare infrastructurele werken, zal een ontwerpteam worden samengesteld dat zorg draagt voor de kwaliteit van de gebruikte materialen op lange termijn en de manier waarop dit wordt uitgevoerd. Voorstellen voor de inrichting van de openbare ruimte worden in samenspraak met het kwaliteitsteam afgestemd op het beeldkwaliteitplan. In dit kwaliteitsteam zijn naast Domesta en de gemeente ook stedenbouwkundig bureau Witpaard en het Drents Plateau vertegenwoordigd. Door deze manier van werken verwachten Domesta en gemeente een betere afstemming tussen de openbare ruimte en woningen in het plan. Domesta en gemeente hopen bovenstaande te kunnen realiseren in een tijdsbestek van 5 tot 7 jaar. Het streven is dan ook medio 2015 alles gereed te hebben. Hierbij vinden Domesta en gemeente de kwaliteit van de openbare ruimte van groot belang. Kampkuiper: "Gemeente en Domesta hebben een hoog ambitieniveau geformuleerd, omdat de wijk dit gewoon vraagt. Om deze ambitie te realiseren is inbreng en samenwerking van alle betrokken partijen nodig. De komende jaren zullen Domesta, gemeente, provincie en wijkbewoners dan ook met elkaar in gesprek blijven om de ambitie daadwerkelijk te verwezenlijken met het oog op `weer tevree in Binnenvree'."