Openbaar Ministerie

Openbaar Ministerie vordert ontneming van ruim 6 miljoen euro illegaal verkregen voordeel

Den Haag, 8 februari 2008

De verdachte is in april 2003 aangehouden op verdenking van diverse delicten. Het Hof veroordeelde de man in 2005 tot drie jaar gevangenisstraf vanwege bedrijfsmatig telen en bewerken van hennep en het leiden van een criminele organisatie, die gericht was op de uitvoer van hennep.

Politie en Justitie zijn vanaf begin 2003 bezig geweest met een financieel onderzoek. Tijdens dat financieel onderzoek zijn zowel het vermogen als de uitgaven van de verdachte onderzocht. Daarbij werden internationale rechtshulpverzoeken gedaan aan Zwitserland, Belgie, Amerika, Canada, Luxemburg, Dubai en Spanje.

Het BOOM vordert het bedrag van ruim 6 miljoen euro door vergelijking van het legale inkomen van de verdachte met zijn uitgaven in de periode van januari 1999 tot april 2003. Het BOOM gaat daarbij uit van: stortingen op buitenlandse bankrekeningen van bijna 2,5 miljoen euro, aankopen van exclusieve goederen, onroerend goed in binnen- en buitenland en audiovisuele apparatuur ter waarde van ruim 200.000 euro.

Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op bezittingen van de verdachte. In totaal ligt er voor ongeveer 5 miljoen euro beslag op onder meer geld, aandelen, sieraden en onroerend goed.