Stadsdeel Zeeburg

Nieuwe tentoonstellingsruimte in Zeeburg

8 februari 2008

Stadsdeel Zeeburg heeft er een nieuwe tentoonstellingsruimte bij. Op de Cruquiusweg staat een klein huisje op een lang perron. In dit huisje zal in 2008 om de zes weken telkens een andere kunstenaar exposeren. Van buitenaf kunnen bezoekers 24 uur per dag de kunstwerken bekijken.

Op 8 februari 2008 start de eerste expositie: Robert Lambermont. Zijn installatie 'Verlangen naar Paaseiland' laat objecten zien de refereren aan het interieur van een woonhuis: een cactus, een ingelijste foto, een kaars en gordijnen. Maar niets is wat het op het eerste gezicht lijkt. Is het wel een levende plant? Zijn de gordijnen wel van stof? En is dat wel een echte kaars?

Perronhuisje

Het huisje waar de tentoonstellingen in plaats vinden is zelf onderdeel van een kunstwerk: 'Industrieel Monument' van Joep van Lieshout. Begin jaren negentig heeft hij een deel van het oude perron, het opzichtershuisje en een stuk rails met een wagon tot kunstwerk verwerkt. Hiermee wilde hij de herinnering aan de bedrijvigheid van het oude havengebied en het veemarktterrein levendig houden.

Stadsdeel Zeeburg heeft het perronhuisje nu beschikbaar gesteld als expositieruimte. Rona Mathlener organiseert de tentoonstellingen. Zij laat afwisselend net afgestudeerde en al wat bekendere kunstenaars speciaal voor het huisje een installatie maken. Meer informatie over de komende exposities vindt u op:
www.ronamathlener.com/opzichterhuisje.htm.