Vlaamse Overheid

Vlaamse schakel van het Enterprise Europe Netwerk

Het Agentschap Economie, VLAO en IWT: Vlaamse schakel van het Enterprise Europe Netwerk

Vlaamse overheid

vrijdag 8 februari 2008

De Europese Commissie kondigde op 6 februari 2008 de start van het Enterprise Europe Network aan. De Vlaamse tak van dit netwerk is een consortium dat bestaat uit het Agentschap Economie, het VLAO (Vlaams Agentschap Ondernemen) en het IWT. Samen zullen zij de informatie-, advies-, bemiddelings- en promotiediensten van dit Europese Netwerk ter beschikking stellen van de Vlaamse ondernemingen. Ook Flanders Investment and Trade (F.I.T.) werkt mee.

Sinds 20 jaar konden ondernemingen in Europa terecht bij een netwerk van meer dan 250 Europese informatiecentra (EIC's), die informatie verschaffen over Europese regels en steunmechanismen, en bedrijven helpen zoeken naar zakenpartners. Daarnaast bestaat er sinds 1995 ook een netwerk van Europese innovatie-verbindingscentra (Innovation Relay Centres of IRC's) die de toegang van ondernemingen tot innovatiesteunprogramma's van de EU vergemakkelijken en Europese samenwerking in onderzoek en ontwikkeling promoten. Vanaf 2008 houden de EIC's en IRC's op te bestaan, en worden de activiteiten gebundeld in één Enterprise Europe Network.

Door deze integratie zullen de knooppunten van het nieuwe netwerk een ruimer en beter geïntegreerd gamma van informatie en diensten kunnen aanbieden. Het nieuwe Enterprise Europe Network kreeg als motto 'Advies voor uw onderneming binnen handbereik': meer dan 500 organisaties en agentschappen in de Europese Unie, aangrenzende landen en kandidaat-lidstaten werken er samen. Ze vormen per regio consortia die de ondernemingen met het breedst mogelijke ondersteuningsaanbod op maat helpen om nieuwe producten en nieuwe markten te ontwikkelen, en informeren over activiteiten van de Europese Unie.

In Vlaanderen slaan het Agentschap Economie, VLAO en IWT-Vlaanderen de handen in elkaar om als consortium het Vlaamse knooppunt in het Enterprise Europe Network te vormen. Elk agentschap zal daarbij specifieke taken vervullen.

Het Agentschap Economie en VLAO zullen, voortbouwend op hun vroegere werking als EIC, zorgen voor brede informatieverspreiding naar de kmo's over Europese regelgeving en subsidiemechanismen. Ondernemers zullen in elk van de vijf provinciale VLAO-kantoren terechtkunnen voor informatie op maat over zakendoen in Europa, en over regelgeving, normen, procedures, programma's en steunmechanismen die gelden in de EU en in de afzonderlijke lidstaten. Ondernemers zullen ook worden geholpen bij het zoeken naar zakenpartners in andere regio's en bij het opzetten van internationale samenwerkingsverbanden. Daarvoor zal het consortium naast de andere netwerkpartners ook nauw samenwerken met Flanders Investment and Trade (F.I.T.). De internationale uitwisseling en verspreiding van innovatieve technologieën onder ondernemingen en andere innovatieactoren, waarmee het Innovation Relay Center Vlaanderen bij het IWT belast is, wordt vanaf april 2008 door IWT naadloos voortgezet in het verruimde Enterprise Europe Netwerk. Het consortium zal in opdracht van de Commissie ook de opinies en ervaringen van kmo's rond specifieke topics, en hun reacties op Europese beleidsvoorstellen bevragen en terugkoppelen naar de EU.

Het nieuwe Enterprise Europe Network staat open voor alle ondernemingen, maar is vooral bedoeld om kleinere en middelgrote ondernemingen te informeren, te adviseren, te begeleiden en te ondersteunen. Bij kmo's ontbreekt het immers vaak aan personeel en middelen om op de hoogte te zijn van complexe internationale procedures, of van de soorten ondersteuning die ze in EU-programma's kunnen krijgen. Ze hebben ook niet steeds een goed zicht op het innovatiepotentieel of het marktpotentieel van hun producten. Via het Enterprise Europe Netwerk kunnen ze deze kloof overbruggen. Met meer dan 500 partners en bijna 4000 medewerkers is het Enterprise Europe Network het grootste netwerk in Europa dat ondernemingen daarbij behulpzaam is.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Lutgart Spaepen, Agentschap Economie
Tel: 02 553 38 77
Email: lutgart.spaepen@ewi.vlaanderen.be

Paul De Gersem, Vlaams Agentschap Ondernemen (VLAO) Tel: 03 260 87 03
Email: paul.degersem@vlao.be

Dirk Otte, Instituut voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT)
Tel: 02 209 09 18
Email: do@iwt.be