Ingezonden persbericht


Persbericht

Eerste fase digitalisering cliëntendossiers Wmo

van de gemeente Amsterdam afgerond

Felbegeerde vernietiging van de papieren dossiers

als een van de eerste diensten verworven

Amsterdam, 8 februari 2008 ZyLAB, een innovatieve ontwikkelaar van Information Access Solutions, maakt bekend dat binnen de Dienst Zorg en Samenleven (DZS) van de gemeene Amsterdam de eerste belangrijke stap op het terrein van digitalisering is afgerond. Eerder was de dienstverlening naar Amsterdammers met een fysieke beperking al verbeterd doordat 13.000 papieren dossiers gescand waren. Nu heeft DZS ook de felbegeerde toestemming verworven om de papieren dossiers te vernietigen.

Betere dienstverlening

Met het scannen van dossiers is de dienstverlening aan burgers erg geholpen, omdat gegevens over cliënten en hun aanvragen nu direct bij medewerkers op het scherm zijn in te zien. DZS hoeft daardoor geen uitgebreide archiefruimtes meer te gebruiken, raken dossiers niet meer snel zoek en kan DZS informatie tussen collega s van verschillende afdelingen makkelijker delen. Dit alles zorgt voor snellere afhandeling van aanvragen van burgers op het terrein van rolstoelen en ander vervoer.

Digitalisering archief

Begin vorig jaar is een digitaal archief met software van ZyLAB opgezet. De papieren dossiers zijn gescand en toegevoegd aan het digitale archief. Vorig jaar zijn de kinderziektes in het gebruik verholpen en eind december 2007 heeft de archiefinspectie na een korte procedure de werkwijze goedgekeurd. DZS gaat nu over tot vernietiging van de papieren dossiers en is hiermee één van de eerste gemeentelijke diensten die zo n stap mag zetten.

Uitbreiding

Ook zal DZS in 2008 de digitalisering uitbreiden naar twee andere teams, waar nog een groter archief in gebruik is. Zo zijn eind 2008 alle stukken bij de behandeling van aanvragen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) digitaal en wint de dienstverlening aan de burger in kwaliteit en snelheid. Er is vanaf de eerste plannen bewust uitgegaan van de toepassing van open technologie zoals XML, voor een brede inzetbaarheid.

Over de Dienst Zorg en Samenleven (DZS)

De gemeente Amsterdam draagt, via enkele tientallen gemeentelijke diensten, zorg voor het welzijn van haar inwoners. De Dienst Zorg en Samenleven is daarbij met name gericht op burgers met een langdurige fysieke beperking. De ongeveer 100 medewerkers van de Dienst Zorg en Samenleven zorgen voor de juiste uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet ingevoerd in januari 2007 heeft tot doel dat alle burgers mee kunnen doen in de maatschappij. Feitelijk betekent dit dat de Dienst Zorg en Samenleven vooral mensen met een langdurige beperking helpt via onder andere thuiszorg, aanpassingen aan de woning en hulp bij vervoer.

Over ZyLAB

ZyLAB Benelux BV is een 100% dochteronderneming van het snel groeiende en winstgevende ZyLAB concern. ZyLAB opgericht in 1983 is een toonaangevende leverancier van Document Management software die Global 2000-bedrijven en overheden helpt bij het digitaal archiveren en beheren van miljoenen pagina s gedigitaliseerde papieren- en elektronische documenten, inclusief e-mail en multimedia. Door de complete onderzoeksmogelijkheden van ZyLAB, met hoge kwaliteit zoek- en vindopties in ruim 200 talen, kunnen gebruikers alle informatie eenvoudig online organiseren en delen.

Met ruim 7.500 installaties wereldwijd en meer dan 350.000 gebruikers beschikt ZyLAB over veel ervaring en kennis in uiteenlopende bedrijfssectoren en applicaties. ZyLAB s Europese klanten omvatten een aantal toonaangevende organisaties op het gebied van onderzoek en justitie zoals de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), Serious Fraud Office in het Verenigd Koninkrijk, de Duitse Douane (ZKA), de Zweedse belastingdienst (Skatteverket) en het Italiaanse ministerie van Justitie (Ministerio della Giustizia Italiana). Belangrijke klanten in de VS zijn overheidsinstanties als de FBI, CIA, Securities and Exchange Commission, Internal Revenue Service, Department of Homeland Security en Department of the Treasury. Daarnaast zijn ook bekende merken als Pepsico, Anheuser-Busch en Pacific Life Insurance Company klant van ZyLAB. De onderneming heeft hoofdkantoren in Amsterdam en Washington DC en regionale kantoren in Barcelona, Düsseldorf, Londen, Parijs en Singapore.

Ingezonden persbericht