Partij van de Arbeid

Den Haag, 8 februari 2008

Vragen van de leden Arib en Dijsselbloem (beiden PvdA) aan de minister van Justitie en de minister voor Wonen, Werken en Integratie

over Islamitische huwelijken


1. Bent u bekend met het verschijnsel Islamitische huwelijken die zich binnen moskeeën voltrekken zonder dat aan de wettelijke bepalingen wordt voldaan?


2. Hebt u zich op de omvang van dit verschijnsel en binnen welke moskeeën dit zich voordoet? Zo nee, bent u bereid hiernaar een onderzoek te laten verrichten?


3. Hebt u een idee of dit soort huwelijken vrijwillig of onder dwang plaatsvinden?


4. Deelt u de mening dat dit soort illegale huwelijken polygamie stimuleren en dat dit in strijd is met het principe van gelijkheid tussen mannen en vrouwen?


5. Is het juist dat dit soort huwelijken ook in strijd is met de hervormingen op het terrein van familierecht die in enkel Islamitische landen zoals Marokko, plaatsvinden? Deelt u de mening dat een islamitisch huwelijk conflicteert met het onlangs gemoderniseerde Marokkaanse familierecht conflicteert en tot verregaande negatieve consequenties kan leiden voor vrouwen en kinderen?


6. Bent u bekend met de persoonlijke en maatschappelijke gevolgen voor de uit dit soort illegale huwelijke geboren kinderen namelijk dat zij nergens geregistreerd kunnen worden?


7. Mogen wij er vanuit gaan dat u de Nederlandse wet op dit punt zult handhaven? Zo nee, waarom is het volgens u maatschappelijk niet relevant om de huidige wet te handhaven? 1


8. Deelt u met ons de mening dat wanneer niet wordt overgegaan tot strafrechtelijk onderzoeken naar informele islamitische huwelijken het signaal wordt afgegeven dat polygamie en de ongelijkheid van vrouwen binnen Islamitische gemeenschappen getolereerd wordt?


9. Deelt u de mening dat de maximale strafbedreiging (3350, - bij feiten gepleegd voor 1 februari 2006: 2250) niet in verhouding staan tot de ernst en het maatschappelijke effect van dit delict? Zo ja, bent u bereid de juridische mogelijkheden te onderzoeken om illegale islamitische huwelijken zwaarder te straffen?


1. Aanhangsel van de handelingen, vergaderjaar 2007-2008 nr. 1120

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018

2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl