Partij van de Arbeid

Den Haag, 8 februari 2008

Vragen van de leden Heerts, Heijnen en Smeets (allen PvdA) aan de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Economische Zaken

met betrekking tot cybercrime


1. Kent u het bericht Nederland niet bestand tegen cybercrime ?{1}


2. Is het waar dat driekwart van alle overheidsinstellingen geen enkel noodplan heeft om zich tegen cybercrime te weren? Zo ja, acht u dit wel wenselijk en hoe gaat u dit dan verbeteren? Zo nee, waarom niet?


3. Is het waar dat de overheid slechter op cybercrime is voorbereid dan het bedrijfsleven? Zo ja, wat gaat u hieraan doen? Zo nee, waarom niet?


4. Draagt het programma NICC (Nationale infrastructuur Cybercrime) ook bij aan de beveiliging van de infrastructuur van de overheid zelf? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?


5. Hoe verhoudt de conclusie dat het Actieplan Veilig Ondernemen goed op schema ligt {2} en het feit dat in dat kader het project cybercrime reeds is afgerond, zich tot het in bovengenoemd bericht gestelde dat minder dan de helft van de bedrijven noodmaatregelen heeft klaarliggen?


6. Hoe oordeelt u over gestelde in bovengenoemd onderzoek dat slechts een kleine groep van de bedrijven die een cybercrime aanval te verduren heeft gehad hiervan aangifte doet bij politie of justitie?


7. Hoe oordeelt u over het gestelde dat 83 procent van de respondenten in dit verband zegt weinig of geen vertrouwen te hebben in politie en justitie? Past dit beeld bij uw voornemen dat de bestrijding van cybercrime een normaal onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden van OM en politie moet worden? {3}


8. Kunt u concreet aangeven hoe en op welke termijn de maatregelen tegen cybercrime die in het plan Veiligheid begint bij Voorkomen aangekondigd zijn, zullen bijdragen aan verbetering van de bescherming tegen cybercrime?

{1} http://www.ey.nl/?pag=788&nieuws_id=3175

{1} Veiligheid begin bij Voorkomen, 28684, nr. 119, p. )

{1} Veiligheid begin bij Voorkomen, 28684, nr. 119, p. 19

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} http://www.ey.nl/?pag=788&nieuws_id=3175

{2} Veiligheid begin bij Voorkomen, 28684, nr. 119, p. )

{3} Veiligheid begin bij Voorkomen, 28684, nr. 119, p. 19