Persberichten Stad Utrecht, 12.15 uur

Utrecht, 10-02-2008

Baldadigheid

VLEUTEN In de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 februari heeft de politie een jongen aangehouden die zich baldadig gedroeg op de Wilhelminalaan.

Surveillerende agenten in burger zagen omstreeks 01.45 uur dat een jongen aan een tuinhek stond te trekken op de Wilhelminalaan. Het tuinhek viel vervolgens om en lag half over het fietspad. De verdachte ging er vervolgens op de fiets vandoor in de richting van Vleuten. Hierop zetten de agenten de achtervolging in en hielden de 17-jarige jongen uit De Meern aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Bij zijn fouillering kwam een zakmes tevoorschijn. Deze is door de agenten in beslag genomen. De jongen kreeg een bekeuring voor baldadigheid.

Heling

UTRECHT Op de Vreugdenbergdreef heeft de politie zaterdagavond een motorscooterrijder aangehouden die verdacht wordt van heling.

Omstreeks 19.45 uur zagen agenten op de Einsteindreef een motorscooter rijden in de richting van de Carnegiedreef zonder kentekenplaten. De agenten die zelf in een personenauto zaten, riepen de hulp in van de motorrijders van de politie. Deze laatste probeerden de scooterrijder klem te rijden op de Oranjerivierdreef. De politie wist na een achtervolging de verdachte, een 22-jarige Utrechter, aan te houden in een portiekje op de Vreugdenbergdreef. De motorscooter bleek na controle gestolen te zijn. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Belediging

UTRECHT Op de Leidseveertunnel heeft de politie zaterdagavond 9 februari een man aangehouden voor belediging.

De politie controleerde omstreeks 19.15 uur vijf drugsgebruikers op de Leidseveertunnel. Eén van hen bleek nog een boete open te hebben staan. Hierop werd de persoon, een 44-jarige man uit Almere, gevraagd mee te gaan naar het politiebureau. De man begon de agenten vervolgens uit te schelden. Nadat hij verzocht werd hiermee op te houden en hij hiermee bleef doorgaan, werd hij aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau.

Geweld

UTRECHT Zaterdagmiddag 9 februari is een 36-jarige Utrechter aangehouden op het Stationsplein, omdat hij een buschauffeur had geslagen.

Rond 17.30 uur kreeg de politie de melding dat een man een klap zou hebben uitgedeeld aan een buschauffeur. De buschauffeur reed over het Stationsplein naar de halte waar hij moest stoppen. Hij moest echter een eindje doorrijden om deze halte te bereiken. De man die op de bus zat te wachten, dacht kennelijk dat de buschauffeur door zou rijden en niet zou stoppen. Hierop werd de man kwaad en schopte meerdere malen tegen de bus aan. Op het moment dat de buschauffeur zijn halte bereikt had, opende hij de deuren. Hierop kwam de man verhaal halen en gaf de buschauffeur een klap, die hierdoor weer terugviel op de bestuurdersstoel. De ter plaatse gekomen agenten hielden de man aan. Samen met een 3-jarig meisje die de man bij zich had, werd hij meegenomen naar het politiebureau. De politie heeft de zaak in onderzoek. Het 3-jarige meisje werd door haar moeder op het politiebureau opgehaald.

Heling

UTRECHT Op de Oranjerivierdreef heeft de politie zaterdagmiddag 9 februari een jongen aangehouden die verdacht wordt van heling van een fiets.

De politie kreeg omstreeks 16.30 uur de melding dat een vrouw haar gestolen fiets herkend zou hebben. De nieuwe eigenaar zou ook bij de fiets staan. Ter plaatse haalde de vrouw op verzoek van de agenten haar reservefietssleutel thuis op. Na terugkomst bleek deze in het fietsslot te passen. Hierop werd de verdachte, een 14-jarige jongen uit Utrecht, aangehouden. De jongen verklaarde dat hij de fiets voor 80 euro had gekocht op de zwarte beurs. Tevens beschikte de jongen over een fietssleutel. De eigenaresse van de fiets verklaarde dat ze op 31 januari jl. vergeten was haar fiets op slot te zetten op de Seinedreef. Haar fiets werd deze dag weggenomen. De jongen deed afstand van de fiets en kreeg een proces-verbaal voor heling.

Graffiti

UTRECHT Op de Spijkerstraat is zaterdagochtend 9 februari door de politie een persoon aangehouden voor het aanbrengen van graffiti op treinen.

Omstreeks 06.50 uur werden agenten via de meldkamer gestuurd naar het spoorwegcomplex op de Spijkerstraat. Hier zouden beveiligingsmedewerkers een persoon staande hebben gehouden. Toen agenten ter plaatse kwamen, zagen ze een man tussen twee treinstellen door de beveiligingsmedewerkers geboeid op de grond liggen. Op één van de treinstellen had de verdachte, een 20-jarige Utrechter, graffiti van ongeveer 3 meter in verschillende kleuren aangebracht. De man had een rugzak bij zich met daarin zeven spuitbussen met verf. De man werd aangehouden en zijn rugzak met daarin de spuitbussen werd inbeslaggenomen. Op het politiebureau bleek dat de man al meerdere keren in het verleden door de politie was aangehouden voor het aanbrengen van graffiti. De zaak wordt door de spoorwegpolitie verder onderzocht.

Niet opvolgen van ambtelijk bevel

UTRECHT De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag 10 februari op de Potterstraat een man aangehouden die een ambtelijk bevel van een politieagent negeerde.

Agenten zagen rond 02.00 uur voor een discotheek aan de Potterstraat een groep van ongeveer zes jongens die nadrukkelijk aanwezig waren. Op een gegeven moment zagen agenten dat twee van de jongens aan het duwen en trekken waren met de portiers. Hierop gingen de agenten ter plaatse om te vragen wat er aan de hand was. De portiers gaven aan dat twee geweigerd waren, maar dat ze steeds weer terugkwamen om toch naar binnen te gaan. Het tweetal werd na diverse keren te zijn gewaarschuwd om te vertrekken, gevorderd weg te gaan. Hieraan gaven ze gehoor, maar toch kwam één van hen weer terug. Hierop werd de man, een 21-jarige Amsterdammer, aangehouden voor het niet opvolgen van een ambtelijk bevel. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Wildplasser aangehouden

UTRECHT Op de Drakenburgstraat heeft de politie in de nacht van zaterdag op zondag een wildplasser aangehouden. Agenten zagen omstreeks 01.30 uur de man urineren op straat, terwijl achter hem een urinoir was. De 18-jarige Utrechter had geen identiteitsbewijs bij zich, waarna hij werd aangehouden. Hij kon later op de avond het politiebureau verlaten met een proces-verbaal op zak.

Heling

UTRECHT Op het Janskerkhof werd een man aangehouden die verdacht wordt van heling of diefstal van fietsen.

Agenten kregen de melding naar de omgeving van het Janskerkhof te gaan. Hier zou een man rondfietsen met twee fietsen, terwijl hij continu mensen aan het aanspreken was. Nadat agenten hem staande hadden gehouden, bleek dat een van de fietsen niet voorzien was van een slot en dat de andere fiets een verwrongen slot had. Hierop werd de verdachte, een 27-jarige man uit IJsselstein, aangehouden voor heling danwel diefstal van de fiets. Tijdens de fouillering bleek dat de man een knijptang op zak had. Beide fietsen evenals de knijptang werden in beslag genomen. De man werd overgebracht naar het politiebureau.

Vernieling autos

UTRECHT Vrijdagavond 8 februari hebben agenten een 13-jarige Utrechter aangehouden die stoeptegels naar geparkeerde voertuigen gooide op de Nigerdreef.

Agenten kregen omstreeks 21.45 uur de melding dat een persoon een stoeptegel vanaf een flatverdieping naar beneden gooide. Getuigen ter plaatse gaven aan dat zij hadden gezien dat er door een jongen twee keer een stoeptegel tegen autos was gegooid. De eerste keer vanaf de begane grond en even later vanaf een bovenverdieping. Hierbij was schade ontstaan aan de geparkeerde autos. De verdachte werd door de agenten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Hij werd ingesloten.

Bromfietscontroles

UTRECHT Vanaf de Overijsselhaven tot de Zeehaenkade heeft de politie vrijdagmiddag 8 februari een bromfietscontrole gehouden. 37 Bromfietsen werden gecontroleerd. Bij 18 bromfietsen was alles in orde. Er werd bekeurd voor o.a. overschrijding van de maximum constructiesnelheid. Tevens werd een 25-jarige Nieuwegeiner aangehouden omdat het framenummer van zijn bromfiets vervalst was. Eén bromfiets werd inbeslaggenomen voor nader onderzoek, omdat er een vals kenteken werd gevoerd.

In de avonduren controleerde de politie in de omgeving van de Kroonstraat. Hier werden 40 bromfietsen gecontroleerd. Er werden bekeuringen geschreven voor te hoge constructiesnelheid (15), geen rijbewijs (2), het niet kunnen tonen van het kentekenbewijs (7), onverzekerd (1), geen kenteken hebben (1), geen helm of het niet deugdelijk vastzitten van de helm (5), ondeugdelijke rem (4), ondeugdelijke stuurrichting (1), gladde band (1), overschrijden geluidsnorm (2) en gevaarlijk rijgedrag (9).

Belediging en bedreiging

UTRECHT Op de Zwanenvechtlaan heeft de politie vrijdagmiddag 8 februari een man aangehouden voor belediging en bedreiging van agenten.

Omstreeks 15.30 uur zagen surveillerende agenten aan de rechterzijde van de rijbaan op de Zwanenvechtlaan ter hoogte van een snackbar een auto stil staan. De bestuurder was even weg, maar op de bijrijderstoel zat een vrouw. Agenten spraken de vrouw aan en verzochten haar de auto in het daarvoor bestemde parkeervak te plaatsen. Een automobilist die achter de opvallende politieauto even moest wachten, stapte uit en liep naar de snackbar. Hij schreeuwde iets tegen de agenten. Op het moment dat de agenten uitstapten, kwam de bestuurder teruglopen. De man werd gevraagd naar zijn rijbewijs, waarna hij beledigende taal uitsloeg, in zijn auto stapte en vervolgens wilde wegrijden. Vervolgens stapte de bestuurder uit en was verbaal agressief en uitte diverse beledigingen en bedreigingen. Hierop werd de man verteld dat hij was aangehouden. De verdachte, een 26-jarige Utrechter, verzette zich hevig tegen zijn aanhouding. Het lukte de agenten om de man onder controle te brengen en de transportboeien aan te leggen. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Tijdens het verhoor uitte de man wederom bedreigingen. De man is in verzekeringgesteld en wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.