Politie Friesland

Fryslân, 10-02-2008 o Politieberichten van zaterdag 9 februari 11.00 uur t/m zondag 10 februari 13.00 uur.

Leeuwarden: caravanbrand
De politie heeft zondagochtend geassisteerd bij een brand in een caravan aan de Jelle Bangastraat. Omstreeks 03.15 uur werd de brand ontdekt door een buurtbewoner. Hij hoorde twee harde klappen en zag de caravan branden. De brandweer kwam ter plaatse. In de caravan waren op dat moment geen mensen aanwezig en ging geheel verloren. Ook een caravan die er naast stond, liep schade op.

Leeuwarden: vechtpartij
De politie heeft zondagochtend een onderzoek ingesteld naar een vechtpartij in een horecagelegenheid aan de Kleine Kerkstraat. Een 22-jarige man uit Stiens kreeg in de zaak woorden met een onbekende. De aanleiding zou een oude ruzie tussen de onbekende en een vriend van de Stienser zijn. De Stienser kreeg een harde duw, waardoor hij door een ruit van de gelegenheid viel. Hierna ontstond een schermutseling, waarbij mogelijk meerdere bezoekers van de zaak betrokken waren. De Stienser kreeg nog enkele klappen in het gezicht, waarna de onbekende met een andere man en twee vrouwen met een taxi vertrok. Het slachtoffer deed aangifte. De politie onderzoekt de identiteit van de verdachte. Er is een goed signalement.

Zwaagwesteinde: scooterrijder rijdt door na aanrijding
De politie is op zoek naar de bestuurder van een scooter, die zaterdagavond, kort na middernacht, een voetganger aanreed en doorreed. De voetganger, een 51-jarige vrouw uit Zwaagwesteinde, stak de weg over. Op dat moment kwam de scooter uit de richting van De Zuider Stationsstraat. Ze kwamen met elkaar in botsing, waardoor de vrouw viel. Ze liep een verwonding aan haar hoofd op en is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. De bestuurder van de scooter, vermoedelijk een Yamaha Aerox, reed door. Getuigen die klaarheid kunnen brengen in deze zaak kunnen zich telefonisch melden op nummer 0900 8844. Informatie wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld.

Heerenveen: woninginbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een woonboerderij aan de Dubbele Regel in de nacht van vrijdag op zaterdag. De garagedeur werd opengebroken en uit de woning werden een gsm, een laptop, een navigatiesysteem en geld gestolen. De 37-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: man rijdt vier autos aan
De politie heeft zaterdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een aanrijding tussen vijf autos op de Carel van Manderstraat. Een 74-jarige man uit Leeuwarden reed vanaf de Nieuweschrans de Manderstraat op richting de Schrans. Mogelijk door een black-out raakte hij de controle over het voertuig kwijt en botste tegen vier autos. Er raakte gelukkig niemand gewond. Het rijbewijs van de man uit Leeuwarden is in afwachting van nader onderzoek ingevorderd.

Nijefurd/Gaasterlân-Sleat: controle rallyvissers
De politie heeft zaterdag in de zuidwesthoek circa 50 sportvissers gecontroleerd. Het merendeel waren Groninger rallyvissers. In alle gevallen was men in het bezit van de juiste papieren. Ook werd de vis op toegestane wijze geteld of gemeten.

Harkema: coniferenbrand
De politie onderzoekt een mogelijk geval van brandstichting op zaterdagavond aan de Homear. Omstreeks 18.30 uur ontdekte de bewoner dat een coniferenhaag van 15 meter tussen zijn woning en een loods in brand stond. Naast de haag stond een caravan die ook schade opliep. Kort voor de brand waren de bewoners afwezig. Door de politie is een buurtonderzoek gehouden. Gezien het ontbreken van een andere oorzaak, sluit de politie brandstichting niet uit.

Leeuwarden: woninginbraken om laptops?
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Sportlaan. Zaterdag tussen 14.15 en 21.15 uur kwam men tijdens afwezigheid van de bewoners binnen na het vernielen van een ruit. Er werd onder andere een laptop gestolen. Een buurtonderzoek leverde niets op. De 29-jarige bewoonster deed aangifte.
Tussen vrijdag- en zaterdagmiddag werd ingebroken in een woning aan de Barent Fockesstraat. Hier werd tevergeefs geprobeerd de achterdeur open te breken. Mogelijk werd de dader aangetrokken doordat de laptop zichtbaar op tafel stond.

Burgum: inbraak winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Schoolstraat in de nacht van zaterdag op zondag. Men kwam binnen door het slot van de deur te forceren. De kluis en de kassa werden open gemaakt. Uit het pand werden cheques en geld gestolen. Een 27-jarige vrouw uit Drachten deed aangifte. Door de politie is een technisch sporenonderzoek ingesteld.

Sneek: burgers houden dronken automobilist aan
De politie heeft zaterdagavond enkele burgers uit Noord-Holland geassisteerd bij de aanhouding van een dronken bestuurder. In eendrachtige samenwerking hadden zij een autobestuurder, die zwaar onder invloed van alcohol was, van de weg gehaald en overgedragen aan de politie. Getuigen zagen dat de verdachte slingerend over de A7 van Bolsward naar Sneek reed. Op de Stadsrondweg-Zuid in Sneek stopte de verdachte voor het rode verkeerslicht. Twee auto's met daarin de getuigen stopten eveneens. De passagier van de ene auto stapte uit en trok de autosleutels uit het contact. Een inzittende van de andere auto belde direct de politie. Politieagenten namen de verdachte over en brachten hem naar het bureau. Daar blies hij 1315 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Drachten: agressieve bestuurder onder invloed zonder rijbewijs De politie heeft zaterdagavond op de Overstesingel een 28-jarige bestuurder van een personenauto uit Drachten aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed, het rijden zonder rijbewijs en het pogen een auto van de weg te duwen. De verdachte veroorzaakte door agressief rijgedrag bijna een aanrijding. Toen de politieauto hem inhaalde om hem te controleren en naast hem reed, week hij plotseling sterk uit naar links. Toen hij even later wel zijn voertuig tot stilstand bracht, bleek dat hij onder invloed was. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar blies hij 395 ug/l. Ook bleek dat hij een ontzegging van de rijbevoegdheid had en geen rijbewijs. Voor al deze zaken wordt proces-verbaal opgemaakt.

Appelscha: 17-jarige joyrider onder invloed
De politie heeft zondag omstreeks 02.00 uur op de Vaart Zuidzijde een 17-jarige bestuurder van een personenauto uit Assen aangehouden. Hij reed zonder geldig rijbewijs en had de auto zonder toestemming meegenomen van een familielid. Aan het bureau blies hij 395 ug/l. Zijn bromfietsrijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg een rijverbod. Er wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs en joyriding.

Harlingen: recidivist rijbewijs kwijt
De politie heeft zondag het rijbewijs van een 25-jarige bestuurder van een personenauto uit Harlingen ingevorderd. Rond 04.50 uur werd hij gecontroleerd op de Hugo de Grootstraat. Hij bleek onder invloed en blies aan het bureau 485 ug/l. Hij kreeg een rijverbod en er wordt proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast werd zijn rijbewijs ingevorderd omdat het de vijfde keer in vijf jaar was dat hij gepakt werd met drank achter het stuur.

Oudemirdum: tevergeefse vlucht van bromfietser onder invloed De politie heeft zondag een 18-jarige jongen uit Oudemirdum betrapt op het rijden onder invloed op een bromfiets. De politiemensen kwam hem zonder helm tegen op de Brink. Toen ze de auto keerden om hem te controleren, deed hij zijn verlichting uit en reed via de Fonteinweg het Fonteinbos in. Daar liet hij zijn bromfiets achter. Die bleek overigens onverzekerd. Toen de verdachte even later terug kwam, kon hij alsnog gepakt worden. Hij bleek onder invloed van alcohol. Aan het bureau blies hij 715 ug/l. Naast een rijverbod wordt proces-verbaal opgemaakt. De bromfiets wordt vernietigd.

Leeuwarden: beginnend bestuurder rijbewijs kwijt
De politie heeft zondag het rijbewijs ingevorderd van een 25-jarige man uit Leeuwarden. Hij werd rond 05.00 uur met zijn personenauto gecontroleerd op de Voorstreek en bleek onder invloed. Aan het bureau blies hij 440 ug/l. Aangezien het een beginnend bestuurder was, is naast een proces-verbaal en een rijverbod, het rijbewijs ingevorderd.