Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

Stadsvogel zoekt huis - Vogelhuisjes in de Hortus


· 10 februari - 30 maart 2008

foto Sylvia Bisschop

Eind 2007 organiseerde RAP Architectuurcentrum de ontwerpwedstrijd 'Stadsvogel zoekt Huis'. Kinderen en volwassenen werden uitgenodigd om een bijzonder vogelhuis te ontwerpen voor in de stad. Een deel van de inzendingen aan deze wedstrijd is van 10 februari tot en met 30 maart te zien in de Leidse Hortus botanicus. Op zondag 10 februari zullen tijdens de themawandeling Bart van Konijnenburg (bioloog) en Robbert Kiewiet (kunstenaar), die beiden in de jury zaten, een toelichting geven op de vogelhuisjes.

Steeds meer stadsvogels hebben moeite om te overleven in de stad. Dit heeft verschillende oorzaken waarvan er één het tekort aan mogelijke broedplaatsen is. RAP Architectuurcentrum wil aandacht vragen voor dit probleem en organiseerde een ontwerpwedstrijd voor vogelhuisjes. Nadat de tentoonstelling 6 weken lang in het RAP te zien was gaat een deel van de huisjes nu naar de Hortus en zal daar, verspreid door de tuin en in de kassen, worden opgehangen. Bij de tentoonstelling is een set ansichtkaarten uitgegeven, deze worden verkocht in de Hortus en in het RAP. Op de website van de Hortus (www.hortusleiden.nl) is de bouwplaat van het winnende ontwerp te downloaden. Na 30 maart worden de winnende nestkasten nog een jaar lang in Vogelpark Avifauna geëxposeerd.

De themawandeling 'Vogelhuisjes in de Hortus' op zondag 10 februari is tevens de informele opening van de expositie 'Stadsvogel zoekt huis'. Bart van Konijnenburg, bioloog, zal tijdens de wandeling in de Hortus ook op zoek gaan naar typische wintergasten als de koperwiek, de groenling en het goudhaantje. Voor deelname aan de wandeling geldt de entree zoals normaal. De wandeling start om 12.00 uur.

Stadsvogel zoekt huis - vogelhuisjes in de Hortus

Waar
Hortus botanicus Leiden, Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden

Wanneer
10 februari - 30 maart 2008

Speciale zondagwandeling langs de vogelhuisjes, 10 februari -12.00 uur

Kosten

Entree
5 euro

Entree 65+
3 euro

Kinderen 4-12 jaar, CJP
2,50 euro

Museumkaart
Gratis

Informatie
071 - 527 7249 / www.hortusleiden.nl

Toegankelijkheid
Een deel van de Hortus, o.a. de Victoriakas, is niet goed bereikbaar voor mindervaliden die gebruik maken van een rolstoel of rollator.