Koenders schenkt AMREF Flying Doctors 300.000 euro voor klinieken

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders schenkt 300.000 euro aan AMREF Flying Doctors naar aanleiding van zijn bezoek gisteren aan de sloppenwijk Kibera in Nairobi. De Minister heeft met eigen ogen gezien wat de situatie van de inwoners is, na de onlusten die ontstaan zijn na de presidentsverkiezingen. AMREF zal het beschikbaar gestelde bedrag inzetten voor drie mobiele klinieken die de meest kwetsbare mensen bereiken.

"Het is van belang dat alle slachtoffers van het geweld hulp krijgen, maar geld is niet genoeg. Er moet op korte termijn een politieke oplossing voor het conflict gevonden worden", aldus Koenders.

AMREF leidt hulp in Kibera
Het Ministerie van Gezondheid van Kenia heeft AMREF, als gezondheidsorganisatie met 50 jaar ervaring in Kenia, verzocht om de noodhulp in Kibera en het noordelijke deel van Nairobi te leiden. AMREF is sinds 1998 actief in Kibera, een van de grootste sloppenwijken van Afrika met naar schatting 1 miljoen bewoners. De organisatie heeft er met de lokale gemeenschap een gezondheidscentrum gebouwd, om bewoners toegang te geven tot gezondheidssystemen. In deze noodsituatie zet AMREF zich in voor kwetsbare groepen die nu extra risico lopen. De organisatie wil de gemeenschappen waar zij al jarenlang mee werkt tijdens deze crisis toegang tot gezondheidszorg blijven bieden.

Patiënten niet in staat gezondheidscentrum te bereiken
De sloppenwijk Kibera is een van de centra waar de onrust na de verkiezingen is begonnen. De veiligheid is er dusdanig verslechterd dat een deel van de inwoners het niet aandurft naar het gezondheidscentrum te gaan. AMREF stelde vast dat het aantal patiënten dat het centrum bezoekt, de afgelopen weken met 30% gedaald is. De gezondheidswerkers zijn 60% van de aids patiënten en 30% van de TB patiënten uit het oog verloren. Ze zijn bezorgd over de lange termijn gevolgen van deze onderbreking van de behandelingen. Om deze mensen toch toegang te geven tot gezondheidszorg, gebruikt AMREF mobiele klinieken die de sloppenwijken ingaan. In de klinieken biedt AMREF zorg aan de meest kwetsbare groepen zoals vrouwen en kinderen. De organisatie verleent er moeder- en kindzorg, geeft vaccinaties, voorlichting, en biedt counseling, tests en behandeling van hiv/aids en tuberculose. Met elke mobiele gezondheidspost bereikt AMREF 150 mensen per dag.

Over AMREF Flying Doctors
AMREF heeft als doel de gezondheid van kwetsbare bevolkingsgroepen in Afrika structureel te verbeteren. Zo krijgen zij de kans om te ontsnappen aan armoede. In Nederland zet AMREF Flying Doctors zich in voor fondsenwerving en een verantwoorde besteding van die fondsen aan het werk van AMREF in Afrika. Ook zorgt de organisatie voor draagvlak en aandacht voor een betere gezondheid in Afrika. We ontvangen steun van de Nederlandse overheid, de Nationale Postcode Loterij en ruim 27.000 gevers, waaronder particuliere donateurs, bedrijven en stichtingen. De organisatie beschikt over het CBF- Keur.

Links: http://www.amref.nl

Noot voor de redactie: