Gemeente Arnhem

Gedenksteen voor Arnhems Joodse oorlogsslachtoffers (07-02-08) Indiening eerste Burgerinitiatief in Arnhem tijdens Politieke Maandag

Maandag 11 februari wordt tijdens de Politieke Maandag het eerste Burgerinitiatief ingediend. Het betreft de plaatsing van een gedenksteen ter herinnering aan de Joodse Arnhemmers die na de oorlog niet terugkeerden. De heer Hans van Aalten zal het benodigde aantal handtekeningen, 100, aanbieden aan de voorzitter van de Agendacommissie Marion Blom-Hülsmann.

Op 1 oktober 1941 telde Arnhem 1841 joodse inwoners. Daarvan keerden er 1374 na de oorlog niet terug. Op Moscowa en in de synagoge in de Pastoorstraat zijn gedenktekens aangebracht maar in de publieke ruimte is geen enkele verwijzing naar de verdwenen/vermoorde joodse Arnhemmers te vinden. Aldus de heer van Aalten. Mijn voorstel is om in de buurt van het centraal station een zogenaamde struikelsteen neer te leggen, die opgenomen kan worden in de Freedom Trail. Stolpersteinen komen onder andere in Berlijn veel voor om van een plaats een historisch plek te maken door korte informatie aan te brengen op stoeptegels.

Nadat het burgerinitiatief is ingediend en blijkt dat het voorstel voldoet aan alle wettelijke voorschiften, zal de gemeenteraad het burgerinitiatief inhoudelijk bespreken tijdens een van de komende Politieke Maandagen.