PvdA Europees parlement


Rotterdam als intercultureel voorbeeld voor europarlement

8 februari 2008

Jan Marinus Wiersma Europese sociaal-democraten op werkbezoek in havenstad, maandag 11 februari a.s., 11.00-18.00 Rotterdam dient als voorbeeld voor het Europees Parlement in het jaar van de interculturele dialoog. PvdA-europarlementariërs Jan Marinus Wiersma en Emine Bozkurt nemen daarom hun Europese sociaal-democratische collega's maandag a.s. een dag lang mee op werkbezoek door de Nederlandse havenstad.

Het werkbezoek vind plaats in het kader van een aantal praktijkbezoeken vanuit het europarlement aan grote Europese steden, die als doel hebben het zoeken naar 'best practices' op het gebied van interculturele relaties.

Wiersma: "We nemen onze Europese collega's mee naar Rotterdam omdat dat dé stad is waar de interculturele dialoog centraal staat. Er gaan dingen mis, maar er gaat ook heel veel goed. Wij willen kijken hoe andere grote Europese steden van Rotterdam kunnen leren. Bijvoorbeeld als het gaat om drop-outs in het onderwijs, het tegengaan van radicalisering onder moslimjongeren en het versterken van werkgelegenheid als remedie tegen allerlei sociale en culturele achterstellingen."

De aanpak van de sociaal-democratische europarlementariërs is no-nonsense. Bozkurt: "We gaan de discussie niet uit de weg. 2008 is het jaar van de interculturele dialoog, maar dat is niet alleen een mooie term. Met onze bezoeken aan de grote Europese steden willen we kijken hoe ons continent, een smeltkroes van culturen bij uitstek, in de 21ste eeuw omgaat met de toestroom van nieuwe culturen en immigranten. Dat betekent dat je niet alleen goed nieuws-gesprekken gaat voeren, maar ook de problemen erkent - want het gaat ons juist om het vinden van oplossingen voor die problemen, die voor alle Europese steden hetzelfde zijn. Europese samenwerking is hier dus een meerwaarde."

Wiersma en Bozkurt worden vergezeld door eurocollega's Gary Titley, leider van de Britse Labour-MEPs in het Europees Parlement, en de Italiaanse europarlementariër Lilli Gruber. De delegatie uit Brussel bezoekt in Rotterdam onder meer het havenbedrijf, de Stichting Platform Islamitische Organisaties, COC Rotterdam, Radar en het antiradicaliseringsproject 'Meedoen of achterblijven' van de Gemeente Rotterdam. Het bezoek begint om 11.00 in de haven, en eindigt rond 17.15 bij Radar.