KNHS


KNHS Regiokampioenschappen Utrecht dressuur paarden 11 februari 2008

De Utrechtse Regiokampioenschappen werden afgelopen zaterdag en zondag verreden op de accommodatie van Stal Groenendaal te Bunschoten. Marian Dorresteijn uit Werkhoven was de grote winnares tijdens de deze Regiokampioenschappen.

De ervaren amazone, Marian Dorresteijn, won overtuigend het Z2-kampioenschap met de twaalfjarige vos New Amsterdam (v. Amsterdam) en pakte met Walloon (v. Welt Hit II) de reservetitel. De vos is in eigendom van Marian en haar partner Hennie Broekhuizen, Walloon rijdt ze voor Trudy Bakker en Ton Griffioen. New Amsterdam was van een leerling en hij stond bij ons voor de verkoop. Hennie kon geen cadeau bedenken, toen heb ik New Amsterdam voor mijn verjaardag gekregen, lacht Marian. Hij liep Z1, maar was eigenlijk best groen. Daarom heb ik hem ook op dit niveau uitgebracht, hij moet ervaring opdoen. Het is een heel lief en aanhankelijk paard en ik kan altijd van hem op aan. Welk paard ze meeneemt naar Wanroij weet Marian nog niet. Het maakt me niet uit, het zijn twee heel fijne paarden. Ik zal overleggen met de eigenaren van Walloon. De winnares kreeg tijdens de prijsuitreiking van de juryleden een speciaal compliment voor haar prachtige Kürmuziek. De muziek paste in beide Küren zo perfect bij het paard. Ik zou bijna zeggen: het was 'sophisticated, aldus Jet van Oers. Ze voegt er aan toe: Sommige ruiters hebben in draf op elk voorbeen een noot. Dat is erg druk, zeker als het paard een sneller ritme heeft. Dan kun je beter kiezen voor een noot op een voorbeen. Marian: Mijn muziek is gemaakt door Charles Monterie. Ik zet de proef op video en laat het verder helemaal aan hem over. Hij maakt er altijd iets geweldigs van!

Leerlingen
Dorresteijn was niet alleen ingenomen met haar eigen resultaat, ze was trots op haar leerlingen. Krista ten Berg werd in de M1 tweede, in de M2 won Gina van der Wal met Valencia (v. Polansky) voor Marcella Wisman werd met Royal Chestnut (v. Royal Dance). De negentienjarige Gina, woonachtig in Maarssen, loopt momenteel stage bij Marian. Ik zit in het laatste schooljaar. Ik twijfel nog of ik daarna HBO ga doen of op een stal ga werken. Ik rijd Valencia pas een jaar. Daarvoor had ik een jaar lang geen paard: we konden geen paard naar mijn zin vinden. Toen ik Valencia zag en voor het eerste reed, was ik gelijk verkocht. Maar dat ze zich zo goed zou ontwikkelen had ik ook niet verwacht, vertelt Gina over haar zesjarige zwarte merrie. Valencia heeft een sterk achterbeen en loopt met veel oprichting. In de uitgestrekte draf stijgt ze bijna op. Met losrijden liep ze echt super, maar in de ring was ze gespannen. Gelukkig kon ik dat laten afvloeien. Ik was tevreden over mijn proef, al dacht ik niet dat het genoeg was voor de eerste plaats. Valencia is een leergierig en werkwillig paard, ze staat altijd voor me klaar.

Fijne proef
Was de strijd in alle rubrieken heel spannend, in de Z1 stak de kampioen er met kop en schouders bovenuit. Liseon Kamper behaalde met Vanegro (v. Negro) bijna 4% meer dan Pauline Mudde met Dino en Ilka Makkinga met U.P. (v.Welcome). De kleine letters van het reglement bepaalden dat de tweede plaats en het ticket voor Wanroij naar Pauline gingen.
Al liet haar proef te wensen over, Liseon was zeer tevreden over de prestatie van haar Vanegro. Het losrijden was niet ideaal. Te veel paarden op een heel klein stukje. Je kon ook buiten losrijden, maar daar was de bodem s morgens nog bevroren. Ik wil in het losrijden veel schakelen en dat kon nu niet. Daardoor miste ik in de proef de go die ik graag wil hebben, maar Vanegro liep een super fijne proef. Hij loopt met veel Schwung, straalt rust en vriendelijkheid uit. Het is een feest om hem te mogen rijden. Hij heeft een fijn karakter en heel veel aanleg voor meer. Een paard om zuinig op te zijn. Vanegro, reserve voor het WK jonge dressuurpaarden, liep pas zijn tweede wedstrijd. Het is erg jammer dat wij niet meer met een vijfjarige op concours mogen. Als je geen stalruiter hebt, moeten ze thuisblijven. In mijn kring werden de selecties voor het regiokampioenschap al in december verreden. Dat betekende dat Vanegro weer buiten de boot viel. Geluk kreeg ik toestemming om in een andere kring selectie te rijden. Dat was Vanegros eerste echte wedstrijd. Ik ga hem niet veel starten. Hij is makkelijk. Als hij iets eng vindt, mag hij even kijken, daarna zeurt hij niet meer. Vanegro heeft een ideaal karakter.

Petra Baas

Uitslagen regionale kampioenschappen Utrecht te Bunschoten (8/9 februari)
Dressuur paarden

Z2: 1. Marian Dorresteijn New Amsterdam 67,15%; 2. Marian Dorresteijn Walloon 65,91%; 3. Jacqueline Noorbergen Ubi dOr 65,44%; 4. Annemieke Koenen Tatanka 65,20%.
Z1: 1. Liseon Kamper Vanegro 67,1%; 2. Pauline Mudde Dino 63,5%; 3. Ilja Makkinga U.P. 63,5%
M2: 1. Gina van der Wal Valencia 63,3%; 2. Marcella Wisman Royal Chestnut 62,2%; 3. Sjoukje van Kooten Ali B 60,8% M1: 1. Ermelinda Brouwer Redetsky 63,83%; 2. Krista ten Berg Viper 63,50%; 3. Monja Bonekamp Vidocq 62,67%
L2: 1. Letty Roseboom Watteau 65,50%; 2. Hester Duyst Verano 65,00%; 3. Julie van Zinnicq Bergmann Dark Pride 63,50%;