Bureau Verkeershandhaving


Helmgebruik in de lift


11 februari 2008

Het helmgebruik door bromfietsers zit in de lift, maar toch storten bijna 30.000 bromfietsers zich nog zonder helm in het verkeer. Dat blijkt uit het onderzoek 'Monitoring Bromfietshelmen 2007', dat het Bureau handhaving Openbaar Ministerie (BVOM) heeft laten uitvoeren.

92% draagt helm
In 2007 droeg 92 procent van de bromfietsers een helm. Bromfietsers - vooral de jongeren onder hen - zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Onder jonge verkeersdeelnemers vallen verhoudingsgewijs de meeste slachtoffers. Van hen zijn fietsers en bromfietsers het meest kwetsbaar. Het BVOM wil dat bromfietsers zich aan de wet houden en dus hun helm opzetten.

Redenen niet dragen helm
Overtreders voeren allerlei redenen aan om geen helm te dragen. Een groot percentage zegt de helm te zijn vergeten (35 procent). Vaak wordt ook aangevoerd dat de helm niet lekker zit (22 procent). Overigens scoort naleving van de helmplicht onder duopassagiers met 72 procent lager dan onder de bestuurders. Vaak blijken passagiers helemaal geen helm te hebben en zijn ze spontaan achterop gesprongen.

Niet gesloten
Lang niet alle bromfietsers dragen de helm ook volgens de voorschriften. Bij ruim 10 procent van de bromfietsers mét helm bleek de kinband niet gesloten of zat de helm niet goed op het hoofd. Hoewel steeds meer bromfietsers een goedgekeurde helm gebruiken, bleek dat het aantal helmen met beschadigingen was toegenomen. Bij 43 procent van alle ondervraagden was alles echt helemaal in orde