Aanpak jeugdoverlast Lisse en Hillegom succesvol

Lisse / Hillegom - De inwoners van de gemeentes Lisse en Hillegom hebben in 2007 in toenemende mate last gehad van overlast en vernielingen. In beide gemeentes steeg het aanzienlijk. De jeugdoverlast in Lisse daalde in 2007 echter, mede door een gerichte aanpak van overlastlocaties, zoals het Blokhuis. Dit maakte teamchef Peter Koot van politieteam Lisse/Hillegom, maandag 11 februari bekend in een persgesprek. "De gezamenlijke aanpak van jeugd, samen met de gemeentes, werpt dus zijn vruchten af."

Gerichte aanpak jeugdoverlast Lisse en Hillegom De inwoners van Lisse en Hillegom ervaren jeugdoverlast als één van de meest overlastgevende zaken, zo blijkt uit de twee-jaarlijkse Politiemonitor Bevolking. Vooral in het Blokhuis in Lisse werd door bezoekers en omwonenden veel overlast ervaren. Daarop heeft politie Lisse samen met o.a. de gemeente veel gedaan om deze overlastsituaties terug te dringen. Het samenscholingsverbod en de intensieve controles hebben geleid dat de overlast in het Blokhuis is geminimaliseerd. De integrale aanpak heeft er ook toe geleid dat de overlast niet op andere locaties toenam. De overlastmeldingen jeugd daalde in 2007 in Lisse naar 177 in 2007 (tegen 214 in 2006). In Hillegom steeg de overlast van jeugd licht, van 159 in 2006 naar 175 in 2007. In Hillegom konden wel 22 verdachten aanhouden op verdenking van grootschalige graffiti. Deze verdachten komen in 2008 voor de rechter. Ook zijn twee jongeren in het najaar van 2007 in Hillegom en Lisse aangehouden op verdenking van grootschalige vernielingen; van onder mee 5 abri's en 35 autobanden lek geprikt. In 2008 zijn de twee gemeentes samen met de politie gestart met de kleurencode voor hangplekken, met als doel het in kaart brengen, beheersbaar maken van de overlast en het bijdragen aan de veiligheid in het werkgebied. Per hangplek wordt de fase met een kleur aangegeven. Van groen, waarbij geen overlast wordt veroorzaakt via geel tot rood, waar de aanwezigen frequent hoge mate van overlast veroorzaken.

Tegenhouden van auto-inbraken In de eerste maanden van 2007 werden Lissers geconfronteerd met veel diefstallen uit auto's. Vooral de wijk Blinkert was doelwit van dieven. Om dit te stoppen heeft politieteam Lisse veel geïnvesteerd in preventiemaatregelen. Zo wordt onder meer vaker door politiebikers gesurveilleerd, maar werd er ook niet zichtbaar gepost. Ook werden alle inwoners van de Blinkert via een brief opgeroepen verdachte situaties meteen te melden en vooral geen waardevolle spullen in de auto achter te laten. Hoewel dit niet heeft geleid tot de aanhouding van de vermoedelijke dader, is er sinds april nauwelijks auto-inbraken in de Lisser wijk geweest. Mede door de piek in de eerste maanden steeg het aantal auto-inbraken van 116 in 2006 naar 158 in 2007. De gemeente Hillegom, waar een vergelijkbare aanpak is geweest voor dit fenomeen als in Lisse, laat wel een daling zien. In 2007 werd 100 maal ingebroken in een auto, terwijl dat in 2006 er nog 159 waren.

Wisselend beeld vermogensdelicten Beide gemeentes laten een wisselend beeld zien als het gaat om diefstal van goederen en woninginbraken. In Hillegom daalde bijvoorbeeld het aantal (brom)fietendiefstallen van 138 naar 113 in 2007, terwijl in Lisse het licht steeg van 122 naar 141 in 2007. Mogelijk dat de bereidheid tot aangifte in deze cijfers een rol speelt, dat niet iedereen aangifte doet van diefstal van zijn of haar fiets. Zonder aangifte kan de politie ook niet opsporen. Het aantal woninginbraken bleef in beide gemeentes nagenoeg gelijk. In Lisse daalde het van 43 naar 39, terwijl in Hillegom het aantal steeg van 55 naar 56 in 2007. Hiermee blijft het risico op woninginbraak in beide gemeentes zeer laag: de kans dat er ingebroken wordt is minder dan 0.7%. Wat betreft overvallen is vermeldenswaard dat in Hillegom in 2007 5 overvallen zijn geweest, die alle 5 zijn opgehelderd. Het ging om 2 overvallen op een taxi in de zomermaanden en 3 overvallen op winkels aan het eind van het jaar.

Overige cijfers Teamchef Peter Koot stond aan het einde van het persgesprek ook stil bij de overige cijfers van politieteam Lisse/Hillegom over 2007. "In 2007 hebben we bijna 90% van de aangevers teruggebeld om hen te informeren over de stand van zaken van hun aangifte. Bijna iedereen die we aan de telefoon hadden was hierover enthousiast. Helaas hebben we ook te maken met een lichte stijging van geweld in beide teams, voornamelijk veroorzaakt door een stijging van bedreigingen. Dit wordt grotendeels veroorzaakt dat door een wetswijziging in 2007 aangifte doen van bedreiging via nieuwe media zoals internet strafbaar is. Desondanks werken we hard aan het handhaven van de norm dat geweld niet kan, en pakken we verdachten samen met het OM hard aan. Het is altijd nog zo dat we van elke 3 geweldplegers wij er 2 aanhouden."

Wat betreft verkeersveiligheid was een groter aantal ongevallen op de Loosterweg in Lisse aan het begin van 2007 opvallend. Inmiddels is er naast striktere controles op vergroten verkeersveiligheid onderzoek gedaan naar de verkeersveiligheid van de weg. De eindconclusie van dit onderzoek ligt inmiddels ter beoordeling bij de gemeente Lisse.

In 2007 is gestart met Veilig Uitgaan in Hillegom en de geleide sluitingstijden in Lisse. Terugkijkend op 2007 vertel Peter Koot hierover: "De eerste signalen zijn dat het veiliger wordt in de uitgaansgebieden in Lisse en Hillegom. De afspraken met horeca en gemeentelijke opsporingsambtenaren verlopen tot nu tot ieders tevredenheid. In 2008 gaan we verder om het geweld in het uitgaansleven verder terug te dringen. Onder meer zullen we daartoe vaker blaascontroles houden vóórdat bezoekers een kroeg ingaan."