Gemeente Arnhem

Arnhem en Nijmegen investeren 1 miljoen in meer diplomas en certificaten (11-02-08)
In de Stadsregio Arnhem Nijmegen is, met hulp van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) het grootschalige project Leren en Werken van start gegaan. Het doel van dit project is het benadrukken van het belang van scholing van werkenden en werkzoekenden en het verbeteren van de dienstverlening, zodat meer mensen van boven de 18 alsnog een diploma of een certificaat halen. In vakjargon wordt dan gesproken over een startkwalificatie (een diploma op minimaal HAVO of MBO 2 niveau). In totaal wordt er 1 miljoen euro geïnvesteerd.

Achtergrond
Ruim 25% van de beroepsbevolking in de regio Arnhem Nijmegen heeft geen startkwalificatie. Dit is gelijk aan het landelijk beeld. Dit heeft negatieve gevolgen voor de concurrentiepositie van zowel Nederland als het Nederlandse bedrijfsleven; er is behoefte aan een goed opgeleide beroepsbevolking die gemakkelijk bijleert en snel kan inspelen op veranderingen. Een laag gediplomeerde beroepsbevolking is ook voor werknemers niet goed; hun positie op de arbeidsmarkt is hierdoor kwetsbaar.
In Europees verband zijn hierover afspraken gemaakt: meer mensen moeten een diploma hebben en de Nederlandse overheid investeert dus fors in de toename van de startkwalificaties. Hiervoor zijn diverse programmas opgezet.
Zo is onlangs een grootschalige campagne begonnen waarbij jongeren tot 18 jaar worden gewezen op de kwalificatieplicht; zij moeten tot hun 18e doorleren. In zowel Arnhem als Nijmegen zijn Jongerenloketten geopend.
In het hele land zijn projecten opgezet om mensen boven de 18 jaar, die werken of werkzoekend zijn en geen startkwalificatie hebben, alsnog een diploma te laten halen met behulp van duale leertrajecten (waarbij mensen leren en werken combineren). Tot slot worden Eerder Verworven Competenties (EVCs) gewogen, waarbij wordt onderzocht wat mensen op het werk hebben geleerd en of dat voldoende is voor het verkrijgen van een diploma of een certificaat.

Project in de Stadsregio Arnhem Nijmegen
Ook in Arnhem en Nijmegen staat het vergroten van de bekendheid met en het bewustzijn van het belang van leren en werken centraal. Er starten 4 deelprojecten in de sectoren detailhandel/horeca, de zorg, de procesindustrie en technische midden- en kleinbedrijven. In deze sectoren worden zowel werkgevers als werknemers en werkzoekenden uitgedaagd meer te investeren in leren in combinatie met werken. Het doel is eind 2008 600 extra startkwalificaties te realiseren. Daarnaast komt er een website waar meer informatie te vinden is over leren en werken en waar werkgevers, werknemers en werkzoekenden in contact kunnen komen met aanbieders van leer-werktrajecten. Ook gaan de projectpartners vanuit de gedachte van een centrale werkgeversbenadering de afstemming en samenwerking verbeteren.

Het project loopt tot 31 december 2008 en er wordt 1 miljoen euro geïnvesteerd; 25% hiervan wordt opgebracht door de regio, 75% bestaat uit subsidie van de projectdirectie Leren en Werken.

Samenwerkingspartners
Het project is een samenwerking tussen een groot aantal regionale en landelijke partijen vanuit de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven; de gemeentes Arnhem en Nijmegen, de Centra Werk en Inkomen/ UWV Werk van Arnhem en Nijmegen, de Hogeschool Arnhem Nijmegen, de Regionale Opleidingscentra Rijn IJssel en Nijmegen, VNO NCW Midden en de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland. Daarnaast zijn de landelijke kenniscentra voor de detailhandel, de horeca, de zorg, de techniek, de installatietechniek, de procesindustrie en de vervoerssector betrokken. Deze kenniscentra zijn verantwoordelijk voor het beroepsmatig opleiden op de werkplek; zij zorgen, in samenwerking met het bedrijfsleven, voor voldoende stageplaatsen en goede begeleiding.

De SVGB, het kennis-en opleidingscentrum voor uniek vakmanschap, heeft het project aangevraagd.

Als voorzitter is de heer Ferry Hollinger benoemd, hij was jarenlang directeur van veiling Oost Nederland en is goed bekend met de regio en het bedrijfsleven.