Voedingcentrum


Liever geen sla of spinazie bij vis

11 februari 2008

Het Voedingscentrum vindt het jammer dat Iglo een nieuw product introduceert dat bestaat uit visfilet en spinazie. Spinazie is een nitraatrijke groente. In combinatie met vis kan nitraat ongezonde stoffen opleveren. Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum vis, schaal- of schelpdieren bij voorkeur te eten met nitraatarme groente.

Sommige groenten bevatten veel nitraat. Behalve voor spinazie geldt dat bijvoorbeeld voor sla, andijvie, bietjes, venkel en bleekselderij. Nitraat is op zichzelf niet schadelijk: alleen bij zeer grote hoeveelheden. Maar nitraat kan worden omgezet in nitriet. Dat gebeurt onder andere tijdens de spijsvertering. Ook bij het bewaren en bereiden van nitraatrijke groente kan nitriet ontstaan. Nitriet kan weer veranderen in nitrosamines. Dat gebeurt onder andere wanneer het in aanraking komt met eiwitten uit vis, schaal- of schelpdieren. Nitrosamines kunnen kankerverwekkend zijn. Dat betekent dat ze na verloop van tijd tumoren kunnen veroorzaken. Dierproeven hebben deze mogelijkheid aangetoond.

Voorzorg
Het is nog niet duidelijk wat bij mensen het effect van nitrosamines uit voedsel is. Het specifieke risico van nitraat en nitriet in voedsel is moeilijk aan te tonen. Ook via andere wegen, zoals sigarettenrook, krijgen mensen nitrosamines binnen. Bovendien kunnen andere stoffen in voedsel de vorming van nitriet en nitrosamines remmen. Dat geldt bijvoorbeeld voor vitamine C en andere zogenaamde antioxidanten.
Hoe âergâ het is om nitraatrijke groente bij de vis te eten, is dus moeilijk te zeggen. Het is vooral uit voorzorg dat het Voedingscentrum adviseert te kiezen voor nitraatarme groente bij vis en schaal- en schelpdieren. Er zijn immers volop alternatieven. Nitraatarm zijn bijvoorbeeld bloemkool, broccoli, courgette, komkommer, prei, spruiten, tomaat, witlof en worteltjes.

Om het ontstaan van nitriet te beperken, adviseert het Voedingscentrum verder:

* Eet vooral nitraatarme groente: kies maximaal twee keer per week voor nitraatrijke groente.

* Bewaar verse nitraatrijke groenten in de koelkast en niet langer dan twee dagen.

* Koel restjes nitraatrijke groenten snel af en bewaar ze hooguit twee dagen in de koelkast. Daarna kan de bewaarde groente nog één keer worden opgewarmd.

* Gebruik geen groentenat van nitraatrijke groente voor soep of saus.

* Verwijder de hoofdnerven en buitenste bladeren van sla.
* Eet âs winters diepvriesspinazie. Deze is âs zomers geoogst. In de winter bevat verse spinazie meer nitraat.

Naar aanleiding van de nieuwe Iglo Kombino, is het Voedingscentrum gevraagd zijn standpunt toe te lichten in het tv-programma Kassa! Maandagavond worden de opnames uitgezonden op televisie.

Zie ook

* Nitraat en nitriet

* Risicoâs van vis

* Het rapport van het World Cancer Research Fund (WCRF)
* Verordening Nr. 144/2001 van de Europese Commissie
* Het rapport âOns eten gemetenâ van het RIVM
* De site van het consumentenprogramma Kassa!