Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Bedrijven verantwoordelijk voor onderzoek straalgrit

11-02-2008

Bedrijven zijn vanaf 1 april zelf verantwoordelijk om een betrouwbaar laboratorium in te schakelen om te bepalen of het straalgrit nog kan worden gereinigd. Laboratoria hoeven vanaf die datum niet meer geacrediteerd te zijn om straalgrit op vervuiling te onderzoeken. VROM schrapt de acreditatie-eis om de regelgeving te vereenvoudiging en verminderen.

Straalgrit, een glasachtig materiaal om onder andere gebouwen te zandstralen, kan na gebruik verontreinigd zijn met bijvoorbeeld zware metalen en PAKs. Dat grit mag niet onbehandeld in het milieu terechtkomen. Alleen niet-reinigbaar straalgrit mag op een vuilnisbelt worden gestort. De normen daarvoor staan in de Regeling niet-reinigbare straalgrit. In de regeling stond ook dat het laboratorium dat straalgrit onderzoekt, erkend dient te zijn door de stichting Raad voor de Accreditatie, of door een andere Europese laboratoriumaccreditatie.
VROM heeft de Tweede Kamer op 11 oktober 2006 in een brief aangegeven de accreditatie-eis voor laboratoria te schrappen (Meerjarenprogramma herijking van de VROM-regelgeving, Kamerstukken II 2006/07, 29 383, nr. 63).

Download


Zie het origineel


* Wijzigingsregeling (pdf, 23 KB)

Dossiers


* Afvalstoffen

* Modernisering VROM-regelgeving (Herijking)