Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


11 februari 2008
B u reau Bestuursraad

Geachte Voorzitter,

Uw Kamer heeft aan mij gevraagd om het integrale artikel (definitieve versie) van Vrij Nederland over slachthuizen aan de heer R.J. Hoekstra door te geven. Dit had ik in het VAO VWA van 5 februari reeds toegezegd en dit is inmiddels daadwerkelijk gebeurd. Daarnaast heeft uw Kamer de wens geuit om de onderzoeksopdracht van de heer R.J. Hoekstra uit te breiden met de volgende vragen:
* Kan de heer Hoekstra de meldingen van misstanden in dat artikel onderzoeken op authenticiteit en actualiteit?

* Waren deze meldingen bekend bij de VWA/LNV en wat is er naar aanleiding van deze meldingen gebeurd?
Ik heb met de heer Hoekstra afgesproken dat in zijn onderzoek aandacht wordt besteed aan de beantwoording van deze vragen. Hij zal nagaan of de bevindingen in het artikel van Vrij Nederland een getrouw beeld geven. De heer Hoekstra zal dus geen feitenonderzoek doen naar de in het VN-artikel genoemde kwesties, maar zal de in het VNartikel gesignaleerde problemen en omstandigheden wel betrekken bij zijn onderzoek. Aan deze uitbreiding van het onderzoek op verzoek van uw Kamer heb ik in het AO VWA van 30 januari 2008 het voorbehoud gekoppeld dat het rapport daardoor wellicht pas later zou kunnen worden afgerond. In overleg met de heer Hoekstra hebben we, mede in het licht van het bovenstaande, geconcludeerd dat twee weken extra nodig zullen zijn om tot een verantwoorde rapportage te kunnen komen. Dat betekent dat ik de uitkomsten van het onderzoek en mijn standpunt daarover uiterlijk 19 maart 2008 naar de Kamer zal sturen.
Wat betreft de door het lid Ouwehand (PvdD) bij de Regeling van Werkzaamheden van 6 februari genoemde berichten over vernietiging van bewijsmateriaal, merk ik op dat ik mijn ambtenaren vanaf het begin opdracht heb gegeven alle relevante informatie te verzamelen en aan de heer Hoekstra beschikbaar te stellen. Mocht de heer Hoekstra in de loop van zijn onderzoek concrete aanwijzingen krijgen dat er bewijsmateriaal wordt achtergehouden dan wel is vernietigd, dan ga ik ervan uit dat hij mij dat meldt. Ik zal dan vervolgens passende stappen zetten.

Overigens verzoek ik u, als de Kamer dergelijke concrete informatie bereikt, mij die informatie terstond ter beschikking te stellen.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg

Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Bureau Bestuursraad
Bezuidenhoutseweg 73
Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100