NEN


Koelmachine kan zuiniger

vrijdag 19 oktober 2007, 13:01

Vermindering van het energieverbruik van koelmachines moet vooral gezocht worden in goed beheer en onderhoud ervan. Dat is de uitkomst van een onderzoek van het overheidsagentschap voor duurzame innovatie SenterNovem.

De brancheorganisatie voor bedrijven op het gebied van koudetechniek en luchtbehandeling die de koelmachines installeren, de NVKL, is blij met de uitkomst van het onderzoek en deelt de visie van SenterNovem. De sector koudetechniek in Nederland is al jaren bezig met het verbeteren van haar producten en installaties, zodat het milieu minder belast wordt. Het dichtheidspercentage van installaties is met minder dan drie procent lek in Europa nergens zo laag als in Nederland. Toch wordt de koudetechniek vaak gezien als één van de sectoren die belastend zijn voor het milieu. De koudetechniek, waarvan koelmachines een onderdeel zijn, draagt op wereldniveau minder dan één procent bij aan het broeikaseffect.

Daarnaast wordt aan koelmachines en -installaties doorgaans een hoog energieverbruik toegekend. Door producenten en installateurs wordt voortdurend aandacht besteed aan het innoveren van producten en installatieconcepten, zodat deze steeds zuiniger worden. Maar die besparing wordt vaak voor een groot deel teniet gedaan door slechte afstellingen en achterstallig onderhoud, zo bevestigt SenterNovem. Volgens de onderzoekers is onvoldoende kennis van koelinstallaties de belangrijkste oorzaak. De NVKL roept de bouwers van koelmachines op vooral erkende koeltechnische bedrijven in te schakelen voor de installatie ervan: "Goed beheer en onderhoud kan het energieverbruik namelijk verminderen met 35 procent. Onderhoud aan de huidige generatie zuinige, maar daardoor complexe koelmachines en
-installaties kan echter niet zomaar door iedereen worden uitgevoerd. De koudetechniek is een specialisme, dat alleen door gediplomeerde medewerkers beoefend mag worden.

Onderscheiding
De NVKL (Nederlandse Vereniging voor Koudetechniek en Luchtbehandeling) gaat begin volgend jaar tijdens de vakbeurs VSK in de Jaarbeurs Utrecht weer de NVKL-koeltrofee uitreiken. Wie daarnaar wil meedingen kan zich nog aanmelden tot 16 november 2007 bij de secretaris van de jury van de NVKL. De te onderscheiden inzending kan bestaan uit een complete koelmachine, een onderdeel, een constructie, een materiaal, een verbeterde productiemethode of een verbeterd installatieconcept. Als het maar aantoonbaar en onderbouwd innovatief is. De jury hanteert als belangrijkste criteria ook hier milieu, energieverbruik en machineveiligheid.

De vakbeurs VSK waaraan ook door NEN wordt deelgenomen, wordt gehouden van 11 tot en met 15 februari 2008 in de Jaarbeurs Utrecht.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN 378-1:2000 nl (Norm) NEN-EN 378-1:2000 nl (Norm) NEN-EN 378-2:2000 nl (Norm) NEN-EN 378-3:2000 nl (Norm) NEN-EN 378-4:2000 nl (Norm)