Jonge Democraten Groningen

PERSBERICHT (aankondiging)
Groningen, 9 februari 2008

Vrij op stap: Laat de tent niet Sluiten

11 Februari 14:00-17:00 Grote Markt Groningen

Ter ondersteuning van de 'vrij op stap' actie zullen de Jonge Democraten Groningen op maandag 11 februari de tent opslaan voor het gemeentehuis in Groningen onder het motto 'Laat de tent niet sluiten'.

Vrij op stap! is een initiatief van de Jonge Democraten dat pleit voor het vrijgeven van àlle horeca openingstijden. Dit willen we bewerkstelligen door het verzamelen van 40.000 handtekeningen op papier. Deze gegevens worden alleen gebruikt voor ons burgerinitiatief, en zullen worden ingediend bij de Tweede Kamer, om het onderwerp op de parlementaire agenda te krijgen.

Onderzoeken door het ministerie van VWS en het bedrijfschap Horeca en Catering wijzen uit dat flexibelere openingstijden tot meer rust op straat leiden. Het openingstijdenbeleid, dat in Groningen gevoerd wordt, is hiervan een goed voorbeeld. Dat vroegere sluitingstijden alcoholconsumptie zouden terugdringen is niet waar, in Harlingen zijn de openingstijden juist vrijgegeven nadat mensen vlak voor sluitingstijd zo veel en zo snel gingen drinken dat zij vervolgens voor overlast zorgden.

De Jonge Democraten pleiten daarom voor een wetswijziging, waardoor de centrale overheid de bevoegdheid tot het vaststellen van openingstijden in horeca naar zich toe trekt en deze vervolgens vrijgeeft.

Noot voor de redactie