Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Rimini Protokoll bezoekt HKU

Duits-Zwitsers theatercollectief werkt met Utrechtse theaterstudenten

Van 12 tot en met 15 februari 2008 komt theatercollectief Rimini Protokoll naar Utrecht om op de Faculteit Theater van de Hogeschool voor de Kunsten aan master- en bachelorstudenten een driedaagse onderzoeksworkshop te geven. Rimini Protokoll is uitgenodigd in het kader van het project Theatre Research In Practice, een onderwijsmodule van de HKU binnen de universitaire Master Theaterwetenschappen.

Rimini Protokoll gaat bij aankomst direct met de masterstudenten aan het werk in een onderzoeksworkshop. Twee van de drie theatermakers zijn met de studenten in Utrecht, terwijl de derde zich in het Indiase Calcutta bevindt. Via internet en mobiele telefoons worden dan op beide plekken met 'gewone' mensen op straat presentaties ontwikkeld. Dit zogenaamde 'mobile phone theatre' is een voortzetting op het project Call Cutta dat Rimini Protokoll in 2005 startte.

Het Duits-Zwitserse theatercollectief is opgericht en ontwikkeld in de jaren negentig door de jonge theatermakers Helgard Haug (1969), Stefan Kaegi (1972) en Daniel Wetzel (1969). Ze staan bekend om geëngageerde, provocerende en vernieuwende theater-, performance- en hoorspelprojecten.

Theatre Research In Practice (TRIP) is een onderwijsmodule die de HKU verzorgt binnen de Master Theaterwetenschap van de Universiteit Utrecht. Deze master richt zich erop theorie en praktijk met elkaar te verbinden. Hierbij wordt gezocht naar de grens tussen onderzoek en theater.
Daarvoor wordt jaarlijks een prominente Europese theatermaker uitgenodigd, die in het programma centraal staat. TRIP wordt verzorgd door het Lectoraat Theatrale Maakprocessen

Het is mogelijk een deel van deze workshop als toeschouwer bij te wonen, en ideeën en ervaringen met Rimini Protokoll uit te wisselen. Op donderdag 14 februari is er van 13.00 tot 14.00 uur een openbaar interview van en gesprek met Rimini Protokoll. Aansluitend is er van 14.00 tot 16.00 de mogelijkheid om de workshop bij te wonen. Dit zal plaatsvinden op de theaterfaculteit van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

De toegang hiervoor is vrij, wij verzoeken u wel vooraf te reserveren. Voor meer informatie of om u op te geven kunt u contact opnemen met Christa de Jong (christa.dejong@theater.hku.nl)


---

---------------------
NOOT VOOR DE REDACTIE/