Cito

Arnhem, 29 januari 2008

Citotoets 12, 13 en 14 februari

Net als voorgaande jaren neemt 85 procent van de basisscholen op 12, 13 en 14 februari de Citotoets af. Op zo'n 6.300 scholen maken ongeveer 154.000 achtste groepers de toets, die officieel Eindtoets Basisonderwijs heet. In de week van 3 maart ontvangen scholen de resultaten.

Basisvaardigheden

De Citotoets bestaat uit 200 meerkeuzevragen op het gebied van de basisvaardigheden Taal, Rekenen-Wiskunde en Studievaardigheden. Bijna 90% van de deelnemende scholen maakt ook het facultatieve onderdeel Wereldoriëntatie, dat uit 90 opgaven bestaat. Juist omdat de toets zich vooral richt op basisvaardigheden is extra voorbereiding, anders dan kennismaking met de toets en het type vragen, niet nodig.

Onafhankelijk gegeven gebaseerd op onderzoek

De Citotoets is een hulpmiddel bij het maken van de keuze voor een passend brugklastype. De toets geeft een onafhankelijk advies naast het advies van de basisschool en de wens van ouders en leerling. Om de onafhankelijkheid van de toets te garanderen wordt de inhoud jaarlijks compleet vernieuwd. Veel basisscholen gebruiken naast de Citotoets een leerlingvolgsysteem dat bestaat uit toetsen die meerdere jaren worden gebruikt. Beide leveren de leerkracht belangrijke gegevens, maar er is een verschil. De Citotoets maakt het mogelijk het advies van de basisschool te vergelijken met een op onderzoek gebaseerd, onafhankelijk gegeven. De toetsen in een leerlingvolgsysteem geven waardevolle informatie over vorderingen van leerlingen, maar zeggen niet wat die vorderingen kunnen betekenen voor de keuze van een passend brugklastype. Natuurlijk kan de basisschool op basis van onder meer de informatie uit een leerlingvolgsysteem wel een eigen advies formuleren.

NiveautoetsPlus

In 2008 kan naast de Niveautoets ook de NiveautoetsPlus worden afgenomen. De NiveautoetsPlus is een uitbreiding van de Niveautoets. De Niveautoets is een digitale editie van de Citotoets bestemd voor leerlingen met een grote leerachterstand. Deze leerlingen komen vrijwel zeker in aanmerking voor het praktijk- of het leerwegondersteunend onderwijs (lwoo en pro). Door naast de Niveautoets ook de NiveautoetsPlus af te nemen ontvangt de school een Leerlingrapport én een rapportage van de leerachterstanden voor het didactische deel van de aanvraag voor het praktijk- of het leerwegondersteunend onderwijs.

Meer informatie over de Citotoets.