NCRV

NCRV Dokument De besloten groep

NCRV Dokument De besloten groep

Zaterdag 12 en 19 februari

23:30 uur

Nederland 2

In NCRV Dokument 'De besloten groep' volgt documentairemaker Zoli Schwarcz een jaar lang twee kinderen van de besloten groep van de Rotterdamse jeugdinstelling Horizon. In deze groep worden jonge kinderen behandeld die voorheen in de jeugdgevangenis zaten. Niet omdat ze iets strafbaars hebben gedaan, maar omdat ze met hun ernstige gedragsproblemen niet terecht kunnen in de reguliere instellingen voor jeugdzorg of jeugdpsychiatrie. Voormalig staatssecretaris Ross van Volksgezondheid heeft tijdens haar kabinetsperiode het groene licht gegeven aan lokale initiatieven als De besloten groep. Op 1 januari 2008 is de Wet op de Jeugdzorg zo aangepast, dat een kind met ernstige gedragsproblemen nu uit huis kan worden geplaatst en in een gesloten inrichting als Horizon kan worden behandeld. Minister Rouvoet van Jeugd en Samenleving beschouwt deze behandeling als laatste redmiddel voor ontsporende jongeren.

De negenjarige Mina neemt na een verblijf van een maand afscheid van de jeugdgevangenis Teylingereind in Sassenheim. Ze heeft een plek gekregen in de besloten groep van Horizon, een instituut voor jeugdzorg en onderwijs in Rotterdam. De eerste weken is Mina lief en verlegen. Maar al gauw leert het team van de Besloten groep haar andere kanten kennen. Het eerste bezoek van haar vader en familie, van Irakees-Koerdische afkomst, is overweldigend en laat iedereen in verwarring achter. Haar verzorgers maken zich grote zorgen om Mina. Mina vertelt dat ze vaak liegt, ook de mishandeling door haar vader zou ze hebben verzonnen. Een ander punt van zorg is Minaâs omgang met jongens. Ze heeft romantische fantasieën die echter uitlopen op ongewenste intimiteiten.

De Antilliaanse Ingomar van twaalf is opgegroeid in het harde leven van Rotterdam-Zuid. Ingomar heeft tot zijn verdriet al vier verjaardagen achter gesloten deuren doorgebracht. Na twee jaar verblijf in een internaat zat hij als elfjarige jongen maandenlang in de jeugdgevangenissen Teylingereind en de Hartelborgt. In De besloten groep maakt hij aanvankelijk goede vorderingen en na negen maanden mag hij de overstap maken naar een open instelling. Drie weken later is Ingomar hem gesmeerd. Zijn verzorgers stellen Ingomar een ultimatum: als hij zich niet meldt, gaat hij terug naar de jeugdgevangenis Teylingereind.

De kinderen van De besloten groep zijn een afspiegeling van een veel grotere groep kinderen waar de Nederlandse samenleving geen raad mee weet. In Nederland zijn er in 2007 ruim 800 jeugdigen die in jeugdgevangenis verblijven zonder dat zij iets strafbaars hebben gedaan. Het gaat om kinderen en jongeren met ernstige gedragsproblemen die niet terechtkunnen in de reguliere instituties. Ze lopen weg, weigeren behandeling, zijn een gevaar voor zichzelf of anderen. Een klein aantal van hen is jonger dan dertien jaar. De opvang in een jeugdgevangenis is bedoeld om een crisisperiode te overbruggen. Maar omdat in de reguliere jeugdzorg geen plek is voor de kinderen, blijven ze vaak langer dan de twaalf weken die het eigenlijk zou mogen duren. Minister Rouvoet heeft eind vorig jaar een verdubbeling van het aantal plaatsen voor probleemjongeren in gesloten inrichtingen toegezegd. Volgens de minister zullen er in 2008 naar schatting zoân 2.500 jongeren voor gesloten jeugdzorg in aanmerking komen. Er zijn dit jaar zoân 1.400 plaatsen beschikbaar.

Regie: Zoli Schwarcz
Producent: Z Films Rotterdam
Eindredacteur: Jelle Peter de Ruiter

Deze documentaire is eerder uitgezonden op 16 april 2007