Technische Universiteit Delft

Speltheorie: conflicten en coalities
door M&C

door Geert Jan Olsder. Speltheorie is de (vaak: wiskundige) analyse van conflicten en samenwerkingen. Bij het nemen van beslissingen treden vaak niet samenvallende of zelfs botsende interesses op. Spelen, zoals schaken en bridge, zijn klassieke voorbeelden. Echter ook coalitievorming bij politieke partijen, concurrerende instellingen, en de overlevingsdrang van dier- en plantsoorten kunnen als spelen worden opgevat en bestudeerd worden.

12 februari 2008 | 20:20 uur
plaats: Speakers, Burgwal 45-49, Delft

We gaan kijken hoe beslissingen in zulke "multi-criteria problemen" tot stand komen. Elke beslissingsnemer heeft zijn/haar eigen criterium (idealen) welke hij/zij zo goed mogelijk wil realiseren. Je bent echter niet alleen baas over je eigen criterium omdat andere beslissingsnemers daar ook invloed op hebben.

Een algemene en toepasbare theorie zal grote consequenties voor vele ontwikkelingen hebben. Helaas zijn er in ieder geval drie obstakels die maken dat de invloed van speltheorie tot dusverre vooral theoretisch is gebleven. Die obstakels zijn: de complexiteit (moeilijke modelvorming), de rationaliteit (spelers zijn niet altijd rationeel; zij kunnen de "kont tegen de krib gooien" bijvoorbeeld en dat is moeilijk mee te nemen in de modelvorming) en het feit dat er niet één soort oplossings- of evenwichtsconcept is. Wat speltheorie wel geeft is begripsvorming, interessante voorbeelden, en analyses.

Literatuurtip: Philip D. Straffin, Game Theory and Strategy, The mathematical Association of America, New mathematics Library.

Prof.dr. Geet Jan Olsder is hoogleraar mathematische systeemtheorie en Conrector Technische Universiteit Delft.

Toegang gratis

Meer informatie? www.sg.tudelft.nl