Gemeente Soest

Symposium voor bedrijfsleven, politiek en overheidsorganisaties

Datum: 04/02/2008

Economische groei hoeft helemaal niet ten koste te gaan van het milieu.

Maak producten compleet herbruikbaar. Dat is het idee achter het revolutionaire 'Cradle tot Cradle'-concept, in Nederland vertaald naar Afval = Voedsel. Hierover organiseert de gemeente Soest op dinsdag 12 februari een symposium voor het Soester bedrijfsleven, de politiek en overheidsorganisaties. Vertegenwoordigers uit het Nederlandse bedrijfsleven zullen spreken over hoe zij omgaan met dit baanbrekende concept. De toegang is gratis.

Een enthousiast verhaal van mensen die eens niet vertellen wat allemaal niet mag, maar juist wat wel goed werkt en hoe goed het aansluit op onze Westerse stijl van leven. Dat klinkt provocerend in tijden waarin de wereld zich zorgen maakt over klimaat, energie en natuurlijke voorraden. Toch krijgt Cradle to Cradle (C2C) wereldwijd steeds meer voet aan de grond. In Nederland omarmen een groot aantal bedrijven dit principe. Zo ook Dick Thesingh van de Kamer van Koophandel Noord Limburg, Arie van der Pas van Nike Nederland, Thomas Kool van de Rabobank Barneveld- Voorthuizen en Ad van der Grift van bouwbedrijf van de Grift te Soest. Zij zullen tijdens dit symposium vertellen wat hun bedrijf doet met het Cradle to Cradle principe en wat het hen oplevert.

Nieuwe industriële revolutie
De visie is simpel. We moeten uitsluitend nog intelligente producten ontwerpen, gemaakt van verantwoorde, volledig afbreekbare materialen die we steeds weer kunnen teruggeven aan technische of biologische kringlopen. Zo wordt afval weer voedsel en blijven materialen eindeloos herbruikbaar.

Het huidige milieudenken spoort aan tot 'beperken, hergebruiken en recyclen' ofwel tot 'eco-efficiency': doe meer met minder om de schade te beperken. Maar dat leidt nog altijd tot het instandhouden van het productiemodel van 'Cradle to Grave', dat groeiende afvalbergen en vervuiling produceert. De bedenkers van C2C, Braungart en McDonough dagen de wereld uit om producten, maar ook gebouwen en steden, intelligenter te ontwerpen en om productieprocessen schoon en vooral 'eco-effectief' in te richten. Met het grondbeginsel 'afval = voedsel' als richtlijn en puttend uit hun ervaringen met het (her)ontwerpen van producten, bewijzen ze dat eco-effectiviteit hét antwoord is.

Braungart en McDonough tonen aan dat hun concrete, goed uitvoerbare Cradle to Cradle-concept (C2C) - van wieg tot wieg - kan leiden tot een nieuwe industriële revolutie. De kring van opdrachtgevers groeit met de dag: van multinationals als Ford, Unilever, Nike, Herman Miller, BP en BASF tot een land als China, waar zij zes nieuwe, volledig op C2C gebaseerde steden bouwen. In Nederland zetten zij de schouders onder het distributieknooppunt Venlo, dat in 2012 een compleet C2C-aanzien moet krijgen.

Themabijeenkomst 'Afval = Voedsel'
Datum: 12 februari 2008
Plaats: Gemeentehuis Soest
Tijd: van 16.00 tot 18.00 uur en napraten
Toegang: gratis

.