Universiteit van Amsterdam

Politici en wetenschappers in debat over de toekomst van Europa

Tijdens het debat Europa, hoe nu verder? discussiëren Europarlementariërs, Kamerleden, studenten en hoogleraren met elkaar over de toekomst van Europa. Het Bureau Europees Parlement Den Haag organiseert dit jaar debatten aan verschillende Nederlandse universiteiten. Het eerste vindt plaats aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

UvA-wetenschappers die deelnemen aan het debat zijn onder anderen Meindert Fennema, Virginie Mamadouh, Otto Holman, Jan Rath, Uw Becker en Jeroen Doomerik. Zij gaan in gesprek met Wim van Eekelen (VVD), Paul van Buitenen (onafhankelijk Europarlementariër), Han ten Broeke (VVD), Erik Meijer (SP) en Jan Jacob van Dijk (CDA). Gespreksleider is Gijs Weenink van de Debatacademie.

Vooruitlopend op de Europese verkiezingen in 2009 heeft het Bureau Europees Parlement Den Haag het initiatief genomen tot het organiseren van debatten aan verschillende Nederlandse universiteiten. De bijeenkomsten hebben een interactief karakter, waarbij studenten de kans krijgen om van gedachten te wisselen met politici en experts over hoe zij tegen Europa aankijken en welke kansen en bedreigingen zij zien. Hierbij ligt de nadruk op wat Europeanen delen met elkaar in plaats van wat hun verschillen zijn. Deelonderwerpen die aan de orde komen zijn: milieu en duurzaamheid; binnenlandse zaken en justitie; gemeenschappelijk buitenlands en defensiebeleid; en Europa en de toekomst.

Het debat is vol, maar journalisten kunnen de bijeenkomst nog wel bijwonen. Hen wordt verzocht zich aan te melden bij Marjan Bakker, telefoon: 020-5254865 of e-mail: M.J.C.Bakker@uva.nl.

Tijd en locatie:

Het debat vindt plaats op dinsdag 12 februari van 20.30-22.00 uur (zaal open: 20.15 uur) in de Amsterdamse Academische Club, Oudezijds Achterburgwal 235, Amsterdam.

Verwijzingen
Zie