Nederlands Instituut voor Ecologie



Persbericht, 6 februari 2008

Ecologisch vuurwerk: Topconferentie op 12 en 13 februari 2008 in Lunteren

De eerste annual meeting van het Netherlands Ecological Research Network (NERN) belooft vlammende discussies op te leveren tussen ecologen. Voor deze topconferentie - die op 12 en 13 februari plaatsvindt in conferentieoord De Werelt in Lunteren is gezocht naar inleidende sprekers met contrasterende meningen. Daarbij is het gelukt om dinsdagochtend de prominente Amerikaanse onderzoeker Steve Hubbell tegenover de Nederlandse ecoloog Jef Huisman te stellen.

Prof Stephen P. Hubbell (Department of Plant Biology, University of Georgia, Athens, USA) is een van de meest spraakmakende ecologen van dit moment. Dat komt vooral door zijn provocerende boek "The Unified Neutral Theory of Biodiversity and Biogeography" uit 2001, waarin hij stelt dat de huidige biodiversiteit op de wereld verklaard kan worden uit toevalsprocessen zoals dispersie en niet afhangen van de specifieke eigenschappen van soorten. Zijn boek heeft een storm van kritiek losgemaakt maar het is niet zo eenvoudig gebleken zijn theorie te ontkrachten.

Prof. dr. Jef Huisman van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zal dat zeker proberen. Hij had met behulp van rekenmodellen al gewezen op de mogelijkheid van chaos in ecosystemen. Daarvoor heeft hij samen met andere onderzoekers nu ook het experimentele bewijs geleverd, dat op 14 februari gepubliceerd zal worden in het tijdschrift Nature (pers embargo tot woensdagavond 13 februari om 19:00 uur).

Op de tweede dag zullen Joan Ehrenfeld (Rutgers University, New Brunswick, NJ) en Wim van der Putten (NIOO-KNAW) het podium delen in een discussie over concepten en controversies in de bodemecologie. Het programma bestaat verder uit verschillende parallelsessies die bottom up zijn samengesteld door excellente jonge post-doc onderzoekers in de ecologie die als conveners opereren. De conferentie is er voor alle nationale onderzoekers in de ecologie en bestrijkt het gehele en zeer diverse vakgebied van de ecologie, 'van genomics tot ruimtelijke ecologie'.

NERN is een 2007 opgericht netwerk waarin alle Nederlandse onderzoeksscholen, universiteiten en instituten die zich met ecologie bezighouden verenigd zijn. Dit netwerk heeft als doel het versterken en faciliteren van het fundamenteel ecologisch onderzoek in Nederland. Naast het stroomlijnen van communicatie met overheid en financieringsinstellingen en het coördineren van ecologisch onderwijs voor promovendi, organiseert en ondersteunt NERN verschillende ecologische meetings zoals deze jaarlijkse bijeenkomst.

Voor meer informatie over de annual meeting:

o NERN-voorzitter Louise Vet (directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)).

o NERN-secretaris Claudius van de Vijver (Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR)).

o Hans de Kroon (Institute for Wetland and Water Research (IWWR), Radboud University Nijmegen).

Voor meer informatie over NERN en haar activiteiten:

www.nern.nl

---