Stichting Kinderpostzegels Nederland

nieuws

De besloten groep: Winnaar Beste ncrv Dokument 2007

In de maand januari konden kijkers stemmen op hun favoriete ncrv Dokument documentaire. Winnaar van de verkiezing met 58% van de stemmen is de aangrijpende documentaire De besloten groep. De besloten groep

In Nederland zitten meer dan 800 minderjarigen in de jeugdgevangenis omdat ze niet terecht kunnen in de gewone jeugdzorg. In De besloten groep volgt documentairemaker Zoli Schwarcz van Z-films de negenjarige Mina en twaalfjarige Ingomar die geplaatst zijn in de Rotterdamse jeugdinstelling Horizon. Voordat ze in deze jeugdinstelling terechtkwamen zaten de jonge kinderen in de jeugdgevangenis. Niet omdat ze iets strafbaars hadden gedaan, maar omdat ze met hun ernstige gedragsproblemen niet terecht konden in de reguliere instellingen voor jeugdzorg of jeugdpsychiatrie.
De besloten groep

De documentaire De besloten groep vormde het startsein van het project 'Kinderen waar we geen raad mee weten', gevolgd door drie conferenties in 2007. Voor beroepskrachten in opleiding is onderwijsmateriaal in voorbereiding.

Onlangs is de wet op de jeugdzorg zo aangepast dat kinderen als Mina en Ingomar niet meer de gevangenis in hoeven, maar worden opgevangen in jeugdinstellingen als Horizon. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin beschouwt deze opvang als laatste redmiddel voor ontsporende jongeren.

Het documentaire tweeluik wordt herhaald op dinsdag 12 en 19 februari om 23.30 uur op Nederland 2.

Kinderpostzegels heeft financieel bijgedragen aan het project 'Kinderen waar we geen raad mee weten'.