Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 12 februari 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGP-2008/666 08-VW-B-011, 08-VW-B-020 Onderwerp
Geweldsbevoegdheid

Geachte voorzitter,

In uw brief van 1 februari 2008, kenmerk 08-VW-B-012 betreffende `geweldsbevoegdheid conducteurs' geeft u aan dat NS in de praktijk een ander beleid zou hanteren, dan wat de staatssecretaris u heeft gemeld in het Algemeen Overleg van 23 januari 2008 over sociale veiligheid in het Openbaar Vervoer.

In het vragenuurtje van 11 december 2007 en in de brief van 4 januari 2008 (Kamerstuk Tweede Kamer, vergaderjaar 2007­2008, 28 642, nr. 24) is de situatie met betrekking tot de geweldsbevoegdheid uiteengezet. Vanaf 1 januari 2008 hebben uitsluitend die hoofdconducteurs1 die daarvoor zijn opgeleid nog de geweldsbevoegdheid.

Kort voor het Algemeen Overleg van 23 januari 2008 met de staatssecretaris bleek dat de per 1 januari 2008 gewijzigde situatie, waarin niet iedere hoofdconducteur meer over de geweldsbevoegdheid beschikt, intern bij NS nog discussie opriep. Dit is mede naar aanleiding van een rapportage van FNV Bondgenoten van 11 januari 2008 naar buitengekomen.
In een overleg dat de minister op 22 januari 2008 met NS had, heeft hij deze zorg ter sprake gebracht. NS heeft hem toen gemeld dat men had besloten dat alle hoofdconducteurs die dat wensen de test van geschiktheid voor de opleiding geweldsbevoegdheid kunnen doen. Bij gebleken geschiktheid kunnen zij de opleiding voor de geweldsbevoegdheid volgen.


1 NS heeft alleen hoofdconducteurs, dus als gesproken wordt over conducteurs zijn het formeel hoofdconducteurs.
Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VENW/DGP-2008/666

De informatie van de staatssecretaris tijdens het Algemeen Overleg van 23 januari 2008 is hiermee in lijn.

Ook wij hebben ­ na het Algemeen Overleg van 23 januari j.l. ­ kennis genomen van interne informatie van NS aan haar personeel. Naar aanleiding van uw brief en de interne NS informatie hebben wij contact opgenomen met NS en om opheldering gevraagd.

NS heeft ons laten weten dat de 600 fte die nodig zijn om de Service- en Veiligheidsteams te bemensen allen over de geweldsbevoegdheid zullen beschikken. Daarnaast kunnen ook andere hoofdconducteurs die dat willen en geschikt zijn in aanmerking komen om deze bevoegdheid te behalen. NS doet binnenkort een uitvraag onder hoofdconducteurs, zodat hoofdconducteurs die de opleiding voor de geweldsbevoegdheid willen volgen dit kenbaar kunnen maken.

Het namens de overheid mogen toepassen van gepast geweld is een recht, waar verplichtingen tegenover staan. Om als hoofdconducteur deze bevoegdheid te houden moet hij geschikt, goed opgeleid en getraind blijven. Jaarlijks moet een hoofdconducteur met geweldsbevoegdheid dan ook de theoretische toets geweldsbeheersing en de praktijktoets aanhoudings- en zelfverdedigingsvaardigheden met goed gevolg afleggen. Dit conform de Regeling Toetsing geweldsbeheersing BOA van Justitie.

NS heeft mij laten weten dat het geen verplichting is dat hoofdconducteurs twee dagen in de week worden ingezet in de Service- en Veiligheidsteams. Wel is gewenst dat de noodzakelijke vaardigheden in de praktijk kunnen worden toegepast, zodat deze vaardigheden op niveau blijven. Daarom zullen hoofdconducteurs die de geweldsbevoegdheid hebben, met enige regelmaat worden ingezet in de Service- en Veiligheidsteams. De precieze invulling in de praktijk daarvan zal NS, mede op basis van wat minimaal noodzakelijk is om de vaardigheden te behouden, in overleg met het betreffende personeel verder uitwerken. Het voorgaande is in lijn met hetgeen de staatssecretaris tijdens het AO van 23 januari j.l. heeft aangegeven.

In uw brief van 7 februari 2008, kenmerk 08-VW-B-020 betreffende `beschikbaarheid conducteurs met geweldsbevoegdheid' verzoekt u ons om een reactie op de berichten dat slechts de helft van het benodigd aantal gekwalificeerde treinconducteurs, die bevoegd zijn om indien nodig geweld te gebruiken, beschikbaar is. Voor de Service- en Veiligheidsteams zijn 600 fte nodig. Tijdens het Algemeen Overleg van 23 januari 2008 heeft de staatssecretaris aangegeven dat inmiddels 300 personen in deze teams de opleiding voor geweldsbevoegdheid hebben afgerond en beschikbaar zijn. De overige 300 worden de komende periode opgeleid en komen volgens NS gedurende dit jaar allemaal beschikbaar. NS probeert natuurlijk om de Service- en Veiligheidteams eerder volledig beschikbaar te hebben. NS meldt ons dat nadat de Service- en Veiligheidsteams op sterkte zijn, wordt vervolgd met de opleidingen aan hoofdconducteurs die zich op basis van de uitvraag hebben aangemeld.

Wij willen overigens benadrukken dat op dit moment 300 hoofdconducteurs meer opgeleid zijn voor de geweldsbevoegdheid dan in het verleden. Tot 1 januari 2008 was
---

VENW/DGP-2008/666

namelijk wel iedere hoofdconducteur bevoegd om `gepast geweld' te gebruiken, maar niet opgeleid en getraind.

NS zal de nieuwe situatie met de inzet van Service en Veiligheidsteams evalueren. In het Algemeen Overleg van 23 januari 2008 heeft de staatssecretaris toegezegd dat deze evaluatie in september 2008 aan uw Kamer wordt gezonden.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa


---