Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 12 februari

Fryslân, 12-02-2008 o Politieberichten van maandag 11 februari 7.00 uur t/m dinsdag 12 februari 07.00 uur

Leeuwarden: onderzoek neergeschoten man Groentemarkt
De identiteit van de man, die maandagochtend 11 februari bij een schietincident om het leven kwam, is inmiddels bekend. Het gaat om een 41-jarige inwoner van Leeuwarden. Rond 05.45 uur hoorden getuigen meerdere schoten uit de richting van de Groentemarkt.Toen de politie na enkele minuten ter plaatse kwam, trof ze daar het slachtoffer liggend op straat aan. Het is nog niet duidelijk of het slachtoffer is beschoten op het moment dat hij in zijn auto zat. Het aantal schoten is onbekend, het gaat in ieder geval om meerdere schoten met een vuurwapen. De politie heeft direct de omgeving afgezet voor minutieus technisch onderzoek. Dat heeft maandag de gehele dag geduurd. Maandagmiddag is een buurtonderzoek gestart. Daarbij worden alle bewoners van de omgeving van de plaats van het delict bezocht. Ook wordt met alle mensen die zich eerder als getuigen gemeld hebben, uitgebreid gesproken. Morgen, dinsdag, zal sectie plaats vinden op het stoffelijk overschot.Het Team Grootschalige Opsporing, samengesteld uit rechercheurs van Fryslân, Groningen, en Drenthe onderzoekt met 30 á 35 mensen de zaak. Gezien de ernst van het delict neemt de politie Fryslân de zaak hoog op. Uiteraard laat de politie geen mogelijkheid en middel onbenut om deze schokkende zaak op te lossen. Maar ook burgers kunnen bijdragen aan de oplossing van deze zaak. Weet u iets of heeft u iets gehoord of gezien, dat klaarheid in deze zaak kan brengen, neemt u dan contact op met de politie Fryslân. Dat kan op telefoonnummer 0900 8844. Informatie wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld.

Hallum: proces-verbaal voor rallyvissers
De politie heeft zaterdagmiddag op de De Koarte Five twee rallyvissers van 59 en 65 jaar uit de stad Groningen bekeurd. Rallyvisserij is een vorm van wedstrijdvisserij waarbij de hengelaar zich voortdurend verplaatst. De ene visser had in een plastic zak 36 dode witvis en de andere 72 dode witvis in een plastic zak. Bij dit soort visserij zijn 30 dode vissen het maximum toegestane aantal. De politie heeft de vis in beslag genomen.

Herbaijum A31: politie zoekt getuigen van afvallende lading De politie zoekt getuigen van een afvallende lading op de A31. Maandagochtend omstreeks 06.50 uur reed een 23-jarige automobiliste uit Harlingen over de A31 toen ze plotseling iets roods zag liggen op de rijbaan. De vrouw kon het object niet meer ontwijken en een aanrijding was het gevolg. Door de aanrijding vlogen de brokstukken door de lucht. Eén van de stukken raakte de auto van een 39-jarige automobiliste uit Harlingen. Beide autos raakten zwaar beschadigd en moesten door een bergingsbedrijf worden weggesleept. Vermoedelijk is er een rode bank van een aanhangwagen gevallen en op het wegdek terechtgekomen. De politie zoekt getuigen van dit voorval. Eventuele getuigen kunnen zich bij de politie melden via 0900 8844.

Drachten: diefstal van geld
De politie onderzoekt de diefstal van geld uit een kluis van een winkel aan de Zuidkade. Het geld werd afgelopen weekend weggenomen. Het is niet bekend hoe de daders de winkel zijn binnengekomen. Een 36-jarige inwoner van Gaast deed aangifte bij de politie.

Leeuwarden: diefstal van dakramen
De politie onderzoekt de diefstal van dakramen en
dakbedekkingmaterialen vanaf een terrein van een bedrijf aan de Newtonweg. Men kwam het terrein op door het hekwerk open te knippen. Er werd aangifte van diefstal gedaan door een 37-jarige inwoner uit Scharnegoutum

Leeuwarden: diefstal pvc-buizen
De politie onderzoekt de diefstal van 60 pvc-buizen in de nacht van vrijdag op zaterdag. De buizen lagen op een bouwplaats aan het Dulfplein. Men kwam terrein op door het hekwerk te vernielen. Een 29-jarige inwoner van Buitenpost deed aangifte.

Fryslân; ingevorderde rijbewijzen door Verkeershandhavingsteam Het verkeershandhavingsteam van de politie Fryslân heeft in de maand januari van dit jaar 43 rijbewijzen ingevorderd. Het ging daarbij 41 keer ging het om een overschrijding van de maximum toegestane snelheid met 50 km/uur of meer. In twee gevallen was sprake van alcoholgebruik. Er werd onder meer een auto in beslag genomen bij Haulerwijk waar de bestuurder 178 km/uur reed waar 80 km/uur is toegestaan. Vorig jaar werden in dezelfde periode 26 rijbewijzen ingevorderd.

Drachten: aanhangwagen gestolen
De politie onderzoekt de diefstal van een aanhangwagen bij een bedrijf aan De Jade. Tussen zaterdagavond en maandagmorgen werd daarvoor een slot van een rolhek geforceerd. Het betrof een dubbelassige aanhangwagen bestemd voor een autoambulance. Een 30-jarige inwoner van Jubbega deed aangifte namens het gedupeerde bedrijf.

Heerenveen: fietser gewond
De politie heeft maandagmiddag geassisteerd bij een ongeval op de kruising Heidemeer/Dopheide. Een 11-jarige fietser uit Heerenveen was daar door nog onbekende oorzaak in botsing gekomen met een personenauto, die werd bestuurd door een 49-jarige inwoonster van Sintjohannesga. De fietser werd met letsel aan been en pols per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Minnertsga: vrachtwagenchauffeur valt
De politie heeft maandagmiddag hulp verleend bij een ongeval, waarbij een 66-jarige vrachtwagenchauffeur uit Swifterbant letsel opliep. De man kwam waarschijnlijk ten val terwijl hij het dekkleed van zijn vrachtwagen vastmaakte. Door deze val raakte hij buiten bewustzijn. Behalve een ambulance kwam ook de traumaheli ter plaatse. Het slachtoffer werd door het Mobile Medisch Team gestabiliseerd, waarna de man per ambulance naar het MCL werd overgebracht.

Leeuwarden: woninginbraak
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Abeelstraat. Tussen maandagmiddag 13.15 en 20.15 uur werden uit de woning onder meer spelcomputer en een aantal DVDs weggenomen. Hoe men de woning binnen is gekomen is niet duidelijk. De 26-jarige bewoner deed aangifte.

Gytsjerk: aanhouding drie verdachten inbraak
De politie heeft dinsdag omstreeks 02.00 uur drie Leeuwarders van 19, 17 en 18 jaar aangehouden op verdenking van inbraak in een winkel aan de Canterlandseweg. De aanhouding vond plaats met behulp van twee inwoners van Munein van 35 en 36 jaar en een 26-jarige inwoner van Oentsjerk. De drie fietsten rond genoemd tijdstip over een fietspad bij de winkel toen ze twee hen onbekende mannen zagen staan. Ze spraken de mannen aan, waarbij een vechtpartij ontstond. Deze eindigde toen één van de onbekende mannen een mes trok. Ze gingen er vervolgens in een auto vandoor. Op grond van het door de drie doorgegeven signalement en de beschrijving van de auto konden korte tijd later een auto met daarin drie verdachten bij Damwoude worden staande gehouden. De verdachten werden vervolgens aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.