Provincie Noord-Holland

Datum

12-2-2008

Onderwerp

Rijk en provincies sluiten Pact van Rijnauwen

Harold IJskes

Vijf provincies - waaronder Noord-Holland - en vijf ministeries zijn het eens geworden over de over de aanpak van de restauratie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In het Pact van Rijnauwen - genoemd naar het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie - hebben de betrokken provincies en de rijksoverheden afgesproken financiering te gaan zoeken om de verdedigingslinie als cultureel en maatschappelijk erfgoed te behouden. Hierbij staat behoud door ontwikkeling voorop.

Zo wordt er geïnvesteerd in het landschap en de natuur om de linie, het ontwikkelen van mogelijkheden tot recreatie en toerisme en voor burgers als ondernemers een aantrekkelijk woon- en vestigings-klimaat.

Projectgedeputeerde Kruisinga van de provincie Noord-Holland is als één van de medeondertekenaars van het Pact ontzettend blij. Dat vijf provincies en vijf ministeries aan zoveel projecten gaan werken maakt het Pact van Rijnauwen heel bijzonder! Net als bij de Stelling van Amsterdam wordt ook bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie waterberging mogelijk gemaakt. Hierbij is het water straks op een historische wijze als oude vriend weer zichtbaar. De Waterlinie wordt ook beter bereikbaar voor wandelaars en fietsers door de aanleg van een fietsbrug over het Amsterdam Rijnkanaal bij Nigtevecht.

De financiële behoefte om het Pact van Rijnauwen uit te voeren zal tussen 2008 2011 circa 150 miljoen Euro bedragen. Het is de bedoeling dat er zon 150 projecten, die de afgelopen maanden door provincies, gemeenten, waterschappen en terreineigenaren zijn aangedragen, worden uitgevoerd. In het Pact van Rijnauwen staan de afspraken over het programma en prioriteiten, inzet van de instrumenten, bestuurlijke samenwerking en de uitvoeringsorganisatie. Onderdeel van dit uitvoeringsprogramma zijn zes gebieds-ontwikkelingsprojecten die de hoogste prioriteit hebben. Dit zijn Vechtstreek-Noord , Rijnauwen-Vechten, Linieland, Lingekwartier/ Diefdijk, Munnikenland en Land van Heusden en Altena.

Naast Noord-Holland en de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant zijn de departementen LNV, OCW, VROM, V&W, Defensie de ondertekenaars van het Pact van Rijnauwen. Het pact is op maandag 11 februari in het Bunnikse Fort Rijnauwen ondertekend door coördinerend minister Verburg (LNV), minister Plasterk (OCW), staatssecretaris Huizinga (V&W), Directeur-Generaal Ruimte, dhr. Kuipers (VROM) en de vijf betrokken gedeputeerden.

Nieuwe Hollandse Waterlinie
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is in opdracht van Koning Willem I aangelegd tussen 1815 en 1940 en loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. De gedachte achter de aanleg van de Nieuwe Hollandse Waterlinie met zijn forten was om het westen van Nederland en de stad Utrecht tegen de vijand uit het oosten te beschermen. Via sluizen konden laaggelegen gebieden onder water gezet worden. De linie bestaat uit 46 forten en vijf vestingsteden en wordt verbonden door in totaal
1.000 elementen (o.a. kazematten, sluizen en groepsschuilplaatsen). Na de Tweede Wereldoorlog deed de linie geen dienst meer en raakte langzaam in verval. Door de Kringenwet mocht er in de omgeving niet worden gebouwd, daardoor is de omgeving door de jaren heen groen gebleven.