Dienstenbond CNV

Nieuws

12 februari 2008

RBS staat positief voor vakbondscontact ; Fortis garandeert arbeidsvoorwaardenniveau

Door: Ahmed Kansouh

Kortgeleden heeft RBS CNV Dienstenbond en andere vakbonden laten weten dat zij ten aanzien van de overgenomen ABN AMRO-personeel in Nederland alle mogelijkheden zal onderzoeken met betrekking tot arbeidsvoorwaarden en CAO's. RBS staat dan ook positief ten opzichte van besprekingen met de vakbonden. Tevens hebben RBS en Fortis aangegeven het huidige arbeidsvoorwaardenniveau van ABN AMRO-medewerkers te respecteren. Het bovenstaande stemt ons niet pessimistisch en zien het als een goede start voor constructief overleg.

Een integraal Sociaal Plan:
Medio januari jl. heeft de grote meerderheid van CNV-leden ingestemd met het eindbod over de ABN AMRO CAO 2008. Anders dan de uitslag van de stemming zou suggereren, hebben vele leden het eindbod met veel tegenzin goedgekeurd. Hoewel vrijwel alle leden het bewuste eindbod onvoldoende vinden, willen zij zich richten op de toekomst en in dialoog blijven in de komende moeilijke tijden. Voor hen is het zeer belangrijk dat er zo spoedig mogelijk een goed integraal Sociaal Plan (iSP) komt, dat de sociale/personele gevolgen als gevolg van de overname zou opvangen.

De eerste gevolgen voor het personeel worden nu zichtbaar: "early job losses", mensen en afdelingen wiens werk door de overname meteen al is vervallen, de "fast track" waarbij ABN AMRO Asset Management en Fortis Investments versneld worden geïntegreerd en de "'shared assets population', medewerkers die in functies werken, die nu nog gelden voor alle Consortiumpartners, maar later zeker helemaal zullen verdwijnen. Er moet dus zo snel mogelijk een Integraal Sociaal Plan RBS/Fortis/ABN AMRO komen.

Op dit moment gelden voor personele wijzigingen, die plaatsvinden voordat een nieuw iSP is overeengekomen, in ieder geval de ABN AMRO Employability cao en het Fortis Sociaal Plan. CNV Dienstenbond is echter van mening dat voor alle medewerkers die getroffen worden door de gevolgen van de overname, dezelfde afspraken moeten gelden (gelijke monniken gelijke kappen). Hierbij is van belang dat er recht wordt gedaan aan de door het Consortium eerder gedane toezeggingen. Hierbij valt te denken aan eerlijke kansen op een andere baan binnen ABN AMRO, Fortis, RBS of "Santander", hulp bij het zoeken naar ander werk via het op te richten (internationale) bemiddelingsbureau en in het bijzonder geen automatisch gedwongen ontslagen als gevolg van de overname. En minstens zo belangrijk: ook medewerkers die nu of binnenkort al met de gevolgen te maken krijgen, hebben ook recht op bewuste toezeggingen.

Het Consortium en ABN AMRO gaven aan de onderhandelingen over iSP pas in de tweede helft van het jaar 2008 te willen afronden. Een en ander heeft te maken met het tijdschema van het transitieproces en de bijbehorende sociale gevolgen voor werknemers. Volgende week hebben wij met het Consortium/ABN AMRO een gesprek hierover. Uiteraard zullen wij u direct daarna informeren.

Het moge duidelijk zijn: een standvastig CNV Dienstenbond met een krachtige achterban bij ABN AMRO is nodig om goede resultaten te bereiken. Nu en de komende jaren! Wordt daarom lid en ga in op ons ACTIE AANBOD!

Maak kennis met CNV Dienstenbond. Word nu lid en ontvang 100% korting op uw contributie gedurende 3 maanden. CNV Dienstenbond onderscheidt zich door het meest uitgebreide dienstenpakket tegen de allerlaagste prijs aan te bieden. Daarbij mag u van ons een uitstekende service en persoonlijke betrokkenheid verwachten. Met CNV Dienstenbond heeft u het goed voor elkaar!

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ahmed Kansouh (a.kansouh@remove-this.cnvdibo.nl) of 023-5651052.