Gemeente Voorschoten

actiekrant voor kerkdak

Burgemeester Staatsen ontvangt actiekrant voor kerkdak

Burgemeester Staatsen ontving maandag 11 februari uit handen van de heer C.J.P. Prudhomme van Reine de eerste `Courant Van en Voor Voorschotenaren'. Deze speciale krant wordt eenmalig uitgebracht in verband met de actie `Een nieuw dak voor de Dorpskerk, een cadeau voor u en Voorschoten'.

20070211krantkerkdak De speciale krant wordt aan huis verspreid en is bedoeld om een geldwervingsactie voor een nieuw dak voor de kerk onder de aandacht te brengen.

Nieuwe leien
Sinds 1997 wordt er gewerkt aan de Dorpskerk. In 1997 is de buitenkant van de Dorpskerk gerestaureerd met het voegen van de muren en vernieuwen van de ramen. In de periode 2001/2002 vond grote restauratie aan de binnenkant van het kerkgebouw plaats, waarbij het interieur van de kerk weer in originele staat is teruggebracht. Na deze restauraties zijn diverse kleine lekkages geconstateerd. Onderzoek wees uit dat de vijftig jaar oude leien een te kleine overlap hadden. De inwerking van het steeds binnenkomende water bij stormachtig weer veroorzaakt schade aan het dak. Om die reden moet het gehele dak van grotere leien worden voorzien om de voor Voorschoten beeld bepalende Dorpskerk te behouden.

Belang
Ook gaat de krant in op het belang van de Dorpskerk voor het dorp Voorschoten en daarmee voor alle Voorschotenaren. In een drietal interviews wordt dat belang toegelicht. Burgemeester Staatsen doet in het interview een appèl en geeft zijn impressies en visie. De heer H. Boshouwer Kroet, voorzitter van St. Cultureel Gebruik Dorpskerk, vertelt over de ontwikkelingen in kunstenaarshand en het behoud en bevorderen van het multiculturele gebruik van de Dorpskerk. De Commissie Open Kerk van de wijkgemeente Dorpskerk geeft, bij monde van ds. Guus Fröberg en Corry Walvaart, een impressie van de plaats van de Dorpskerk in de gemeenschap van Voorschoten.

* 12 februari 2008