KNHS


KNHS Regiokampioenschappen Gelderland dressuur paarden 11 februari 2008
rk2008gelderlandjoyceheuitink

1 | 2

Bij RV Veluws Ros in Ermelo en bij paardensportcentrum Lichtenvoorde in Vragender vond de Regiotitelstrijd in de klassen van de basisdressuur plaats. Afgelopen weekend leverde een spannende strijd om de titels en om de startbewijzen voor het KNHS Kampioenschap in Wanroij.

De klasse Z2 werd gewonnen door Joyce Heuitink met Wup (v.Welthit II). De amazone van LR Varsseveld e.o. zette met de apart bewegende hengst (foto 1) vorig jaar zomer in dezelfde klasse al het outdoor Regiokampioenschap op naam.

In de Z1 ging het kampioenlint naar Ilona Goris op Unicum. Ik moest als tweede starten. Unicum ging echt heel fijn, maar dan is het toch afwachten of de jury behoudend start of toch al het lef heeft om te punten. Unicum vond het nog knap spannend allemaal, maar het is geen paard wat afslaat in de ring. Ik heb hem als veulen gekocht bij de familie Wouters in Weurt. Met Jazz x Contango heeft hij een interessante afstamming, maar eigenlijk vond ik dat niet belangrijk. Ik heb hem genomen, omdat hij als veulen geweldig kon lopen! Ilona runt samen met partner Bart Bax in Gendt dressuurstal Bax-Goris. Beide krijgen wekelijks les van Cor Loeffen, voor Bart is dat nieuw, maar Ilona rijdt al heel lang bij deze Deurne-instructeur. Bart: Ilona en ik rijden veel samen in de baan, dat is voor mij ook nieuw. Maar ook wel handig; altijd een oog op wat je doet. Ilona kan op het juiste moment inspringen en een aanwijzing geven, daardoor word ik alleen maar fanatieker. Bart Bax deed in de klasse Z1 mee met de KWPN-goedgekeurde hengst Universeel. Hij liet een verdienstelijke proef zien, maar viel buiten de prijzen. Dirk de Haas maakte in Ermelo goede sier door met Voque in de Z1 als reservekampioen te eindigen. Het was het pas de derde keer dat de ruiter uit Ommeren Voque in een Z1-proef startte. Op een foutje in de eenvoudige wissel en de keertwending na, liet Voque een gedegen verrichting zien. Dirk zit zelf in de Discipline Commissie Dressuur, rijdt met Passion in de klasse ZZ-Zwaar en jureert nationaal. Als ruiter gaf hij in ieder geval het goede voorbeeld.

Vanaf de klasse M1 werd er gereden bij paardensportcentrum Lichtenvoorde in Vragender. In de klasse L1 ging Meerte Hekking met de fantastisch lopende DGO Whats Up Doc aan de leiding. De vosruin van Oscar beschikt over een fraai exterieur en drie bijzonder goede basisgangen. Pechvogel in die rubriek was ongetwijfeld Rianne van Dulst. Zij had op het voorterrein haar Wicket heel fijn aan het lopen. Net in de ring schrok de zwarte blikvanger van San Remo van een fotograaf, wiens fototoestel voortdurend luid klikte, en vervolgens wilde Wicket niet meer richting A, waar deze fotograaf zich bevond. De combinatie moest een paar onvoldoende incasseren voor ongehoorzaamheid en viel vervolgens net niet in de prijzen.

Wel prijs was er voor Sanne van Wingen uit Barneveld. Zij won in het zadel van Zero (v.Flemmingh) het kampioenslint van de klasse B. Eigenlijk was het voor de bruine ruin een soort thuiswedstrijd, want Sanne kocht hem vorig jaar op het paardencentrum aldaar. Mijn instructeur, Jan Hansen was voor een andere leerling van hem op zoek naar een goed paard en zo kwam hij Zero tegen. Zijn leerlinge was eigenlijk niet serieus geĂŻnteresseerd, maar ik des te meer want Jan zei: Hij is te leuk om te laten staan! Hij had gelijk want Zero is een geweldig paard; hij laat zich makkelijk bewerken, wil altijd werken. Eigenlijk doet hij eerder teveel dan te weinig. Hij heeft zelfs aanleg om te sluiten. Op wedstrijd schiet hij er nooit tussenuit en dat is ook wel plezierig een paard dat zich goed gedraagt als hij van huis is. Naast Zero heeft Sanne nog een Flemmingh-zoon, hiermee mocht ze ook naar Vragender en startte zij in de L2. Deze Whos the Boss (foto
2) liet niet zien wat hij thuis regelmatig wel laat zien, maar beide paarden zijn nog jong en Sanne wil rustig de tijd nemen om ze af te richten. Overigens vereist Sannes rijden momenteel wel een strak schema: Ik zit in VWO5. Om het leren, het rijden en de wedstrijden te combineren is best een hele opgaaf. Voor de wedstrijden ga ik graag wat verder van huis, naar de grote concoursen, in zon grote groep rijden is heel leerzaam. Als ik dan weer naar huis ga, weet ik weer precies waaraan ik moet werken! Winnaar van deze klasse werd Lisanne Schippers met Voice of Beauty.

Gemma Jansen

Uitslagen:
Z2: 1. Joyce Heuitink, Wup, 64.71; 2. Sylvia Joosten-Nas, Ragtime, 63.38; 3. Marjolein Gevaert, Udan, 63.24;
Z1: 1. Ilona Goris, Unicum, 66.18; 2. Dirk de Haas, Voque, 63.24; 3. Evelien van Norel, Roxanne, 62.50;
M2: 1. Gabrielle Rost, Valentijn, 65.67; 2. Jaron Verhey, SHS.V.P., 63.33; Suzanne Huls, Una Voce Particulare, 63.00; M1: 1. Marian Navis, United, 63.33; 2. Janneke Litjens, Viper Veluw, 62.17; 3. Marion Koeman, Silas, 60.83;
L2: 1. Lisanne Schippers, Voice of Beauty, 65.00; 2. Jolanda Jongerman, Werkman, 64.50; 3. Wendy Scholten, Winner, 63.67; L1: 1. Meerte Hekking, DGO Whats Up, 65.33; 2. Simone Witteveen, Wish You Were Here, 64.83; 3. Josanne Jager, Bejos Weimar, 64.33; B: 1. Sanne van Wingen, Zero, 70.67; 2. Arend Gerard Bossenbroek, Oosterhofs Wodie, 68.83; 3. Michelle Sanders, Wannahave, 68.33.